Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Görev Yapılmak İstenilen Noterliğin Bulunduğu Yerlere Yapılan Seyahat, Konaklama Ve Yeme-İçme Harcamalarının Gider Olarak Dikkate Alınıp Alınmayacağı PDF Yazdır e-Posta
14 Aralık 2022

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Samsun Vergi Dairesi Başkanlığı

Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü

 
   

Sayı

:

E-13649056-120[2021-ÖZE-10]-114323

14.12.2022

Konu

:

Görev yapılmak istenilen noterliğin bulunduğu yerlere yapılan seyahat, konaklama ve yeme-içme harcamalarının gider olarak dikkate alınıp alınmayacağı

 
         

İlgi

:

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; … Noteri olarak görev yaptığınız, noterlik faaliyeti ile iştigal edenlerin Adalet Bakanlığınca ilan edilen boş noterliklere atanmak için başvuruda bulunduğu ancak başvuruda bulunulmadan önce, boş noterliklerin bulunduğu yerlere önceden gidilerek bu yerlerin, iş ve fiziki durumları ile benzeri hususlarının incelemesi ve araştırılmasının yapıldığı, bu inceleme ve araştırma sonucunda bu noterliğe atanmak için başvuruda bulunup bulunulmayacağına karar verildiği belirtilerek, bu kapsamda yapılan seyahat, konaklama, yeme-içme vb. harcamaların mesleki kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınıp alınamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun;

- "Serbest meslek kazancının tarifi" başlıklı 65 inci maddesinde; "Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır...",

- "Serbest meslek erbabı" başlıklı 66 ncı maddesinde, "Serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenler, serbest meslek erbabıdır. Serbest meslek faaliyetinin yanında meslekten başka bir iş veya görev ile devamlı olarak uğraşılması bu vasfı değiştirmez.

Bu maddenin uygulanmasında:

1. Gümrük komisyoncuları, bilumum borsa ajan ve acentaları, noterler, noterlik görevini ifa ile mükellef olanlar;

...

Bu işler dolayısiyle serbest meslek erbabı sayılırlar." ,

- "Serbest meslek kazancının tespiti" başlıklı 67 nci maddesinde, "Serbest meslek kazancı bir hesap dönemi içinde serbest meslek faaliyeti karşılığı olarak tahsil edilen para ve ayınlar ve diğer suretlerle sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerden bu faaliyet dolayısıyla yapılan giderler indirildikten sonra kalan farktır.

...",

- "Mesleki giderler" başlıklı 68 inci maddesinde, "Serbest meslek kazancının tespitinde aşağıda yazılı giderler hasılattan indirilir.

1. Mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderler (İkametgahlarının bir kısmını iş yeri olarak kullananlar, ikametgah için ödedikleri kiranın tamamı ile ısıtma ve aydınlatma gibi diğer giderlerin yarısını indirebilirler. İş yeri kendi mülkü olanlar kira yerine amortismanı, ikametgahı kendi mülkü olup bunun bir kısmını iş yeri olarak kullananlar amortismanın yarısını gider yazabilirler.)

...

3. Mesleki faaliyetle ilgili seyahat ve ikamet giderleri (seyahat maksadının gerektirdiği süre ile sınırlı olmak şartıyla).

..."

hükümlerine yer verilmiştir.

Aynı Kanunun 68 inci maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde yer alan genel giderler ile (3) numaralı bendinde yer alan seyahat ve ikamet giderlerinin, mesleki kazancının tespitinde gider olarak indirilebilmesi için, mesleki kazancın elde edilmesi ve idamesi ile açık ve doğrudan bir bağının bulunması, yapılan işin mahiyetine uygun olması ve iş hacmi ile mütenasip olması gerekmektedir.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, Adalet Bakanlığınca ilan edilen boş noterliklere atanmak için başvuruda bulunanların, bu başvuruda bulunmadan önce boş noterliklerin bulunduğu yerlere önceden giderek bu yerlerin, fiziki durumu, iş durumu ve benzeri hususlarının incelenmesi ve araştırılması için yaptıkları seyahat, konaklama, yeme-içme vb. giderler münhasıran mesleki faaliyetin yürütülmesine mahsus olmaması ve mesleki kazancın elde edilmesi ve idamesiyle açık ve doğrudan bir bağının olmaması nedenleriyle, söz konusu harcamaların mesleki kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

 

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.