Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Deprem Nedeniyle İlan Edilen Mücbir Sebep Halinin Gelir Vergisi Beyanname Verme Süresine Etkisi PDF Yazdır e-Posta
02 Mart 2023

Kahramanmaraş ilinde 06.02.2023 tarihinde meydana gelen depremden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ illeri ile Sivas ilinin Gürün ilçesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından mücbir sebep hali ilan edilmiştir.

Bu kapsamda, söz konusu yerlerde deprem tarihi itibarıyla mükellefiyet kaydı bulunan mükelleflerin, bu mükellefiyetleri nedeniyle vergi kanunlarının uygulanması bakımından 06.02.2023 ila 31.07.2023 (bu tarih dâhil) tarihleri arasında mücbir sebep halinde oldukları kabul edilmiştir.

Mücbir sebep hali süresince, verilmesi gereken vergi beyannameleri ve bildirimlerinin verilme süreleri ile bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri uzatılmıştır.

Buna göre, mücbir sebep halinin geçerli olduğu dönemde verilmesi gereken beyanname ve bildirimler 15.08.2023 Salı günü sonuna kadar verilebilecek, bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergiler 31.08.2023 Perşembe günü sonuna kadar ödenebilecektir.

Gelir vergisi beyannameleri her yıl 1-31 Mart tarihleri arasında verildiğinden, mücbir sebep ilan edilen yerlerde mükellefiyet kaydı bulunan mükelleflerin 2022 yılına ilişkin gelir vergisi beyannameleri 15.08.2023 günü sonuna kadar uzamıştır. Bu beyannameler üzerinden tahakkuk edecek vergiler 31.08.2023 günü sonuna kadar ödenebilecektir.

Beyannamelerinde geçici vergi veya stopajdan iade çıkan mükelleflerin beyannamelerini 15.08.2023 tarihinden önce vermeleri ve iade talep etmeleri mümkündür.

Mücbir sebep ilan edilen yerlerde ikametgahları bulunan ancak mükellefiyet kaydı bulunmayan kişilerin süreksiz mükellefiyet kapsamında ücret, kira, kâr payı, eurobond faiz veya alım satım kazançları ile gayrimenkul alım satım kazançları gibi gelirleri için gelir vergisi beyannamesi vermek zorunda olmaları halinde, her ne kadar deprem tarihi itibariyle mükellefiyet kaydı bulunmasa da bu mükelleflerin de mücbir sebep kapsamında olduklarının kabulü gerekir. Hazine ve Maliye Bakanlığının bu hususu acilen açıklaması beklenmektedir.

Mücbir sebep ilan edilen yerler dışında mükellefiyet kaydı bulunan mükelleflerin, ilan edilen mücbir sebep hali kapsamında olan meslek mensuplarıyla aralarında deprem tarihi itibarıyla Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi bulunması durumunda, mücbir sebep hali süresince verilmesi gereken vergi beyannameleri ve bildirimlerinin verilme süreleri ile bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri de uzatılmıştır. Erdoğan Sağlam YMM