Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Diyetisyene Ödenen Hizmet Bedelinin Serbest Meslek Kazancının Tespitinde İndirim Olarak Kabul Edilmemesi PDF Yazdır e-Posta
08 Şubat 2023

T.C.

KARABÜK VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 
   

Sayı

:

E-35831311-010.01-2614

08.02.2023

Konu

:

Diyetisyene ödenen hizmet bedelinin serbest meslek kazancının tespitinde indirim olarak kabul edilmemesi hk.

 
         

İlgi

:

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, diyetisyene ödediğiniz hizmet bedelinin serbest meslek kazancınızdan indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Serbest meslek kazancının tarifi" başlıklı 65 inci maddesinde, her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançların serbest meslek kazancı olduğu hükmüne yer verilmiş olup aynı Kanunun "Mesleki giderler" başlıklı 68 inci maddesinde de serbest meslek kazancının tespitinde hasılattan indirilecek mesleki giderler bentler halinde sayılmıştır.

Aynı Kanunun "Diğer indirimler" başlıklı 89 uncu maddesinde ise "Gelir vergisi matrahının tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden aşağıdaki indirimler yapılabilir:

...

2. Beyan edilen gelirin % 10'unu aşmaması, Türkiye'de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamaları (mükerrer 121'inci madde çerçevesinde eğitim ve sağlık harcamaları nedeniyle vergi indiriminden yararlanan ücretliler, aynı harcamalarını bu hükümden yararlanarak matrahlarından indiremezler).

..."

hükmüne yer verilmiştir.

Konuyla ilgili olarak, 255 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin "Vergi indiriminden yararlanacak harcama grupları" başlıklı 4 üncü bölümünün "Sağlık giderleri" başlıklı alt bölümünde, "Teşhis ve/veya tedavi sürecinde yapılan sağlık harcamaları (muayene, tahlil, ameliyat, fizik tedavi ve hastane giderleri ile ilaç, sağlık malzemesi, gözlük ve lens alımları gibi) vergi indirimine konu teşkil edecektir.

Bu harcamaların bir kısmının işverenlerce karşılanması halinde, ücretlinin kendisinin karşıladığı harcama tutarı vergi indirimine konu olacaktır."

açıklaması yer almaktadır.

 Öte yandan, gerek Başkanlığımız intranet kayıtlarının incelenmesinden gerekse özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden serbest meslek kazancı yönünden gelir vergisi mükellefi olduğunuz, adınıza "Danışmanlık hizmeti" faturası düzenleyen …'ın ise "869090 - Hastane dışı tıp doktorları harici yetkili kişilerce sağlanan mesleki terapi, aroma terapi, konuşma terapisi, homeopati, besin tedavisi, ayak bakımı, diş hijyeni vb. hizmetler" faaliyetiyle gelir vergi mükellefiyeti bulunduğu görülmüştür.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalara göre;  …'dan almış olduğunuz ve özelge talep formunuzun ekindeki serbest meslek makbuzuyla belgelendirilen söz konusu  hizmetin, Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı fıkrasında düzenlenen ve 255 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde açıklanan "sağlık hizmeti" kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmadığından, yapmış olduğunuz ödemenin, gelir vergisi matrahınızın tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

 

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.