Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşçinin Zamanında Bildiremediğim Çalışmalarını Geç Olarak SGK’ ya Bildirsem Mi? Bildirmesem Mi? PDF Yazdır e-Posta
14 Nisan 2023

1-BİLDİRİLMEYEN ÇALIŞMALARIN 01/10/2008 TARİHİNDEN ÖNCEYE İLİŞKİN OLMASI HALİ

1.1.İşyeri kayıtlarında ücret ödeme/çalışma kaydının veya kamu kuruluşlarının elinde çalışma bulgusunun bulunmaması hali

1.1.1. Çalışmaların İşveren Tarafından SGK’ya Geç Olarak Bildirilmesi Hali

1.1.1.1. İşveren tarafından Kuruma geç olarak verilen belgeler nedeniyle SGK kayıt incelemesi yapacak ve sonucunda geç verilen prim belgelerini işleme almayacaktır. Bu durumda bu aşamada işveren açısından herhangi bir ceza ya da prim tahakkuku söz konusu olmayacaktır.

1.1.2. Çalışma İddialarının İşveren Tarafından SGK’ya Bildirilmemesi Hali

1.1.2.1. İşçinin SGK’ya Ya da Mahkemeye Başvurması Hali

1.1.2.2.İşçi şikâyeti nedeniyle işyeri yasal kayıt ve belgeleri SGK tarafından incelenecek, çalışmalar işyeri kayıtları ve kamu kuruluşlarından alınan belgeler ile saptanamadığından, SGK işçiye mahkeme yolunu gösterecektir. Bu aşamada da işveren açısından herhangi bir ceza ya da prim tahakkuku söz konusu olmayacaktır.

1.1.2.3.Yargı organları, hizmet tespiti için hak düşürücü süreler dolmamışsa (işe giriş bildirgesi, dönemle ilgili hizmet bildirimi, SGK tespiti gibi olgular hak düşürücü süreyi engeller) işyeri kaydı ve kamu kuruluşlarından alınan belgeler olmasa bile tanık ifadeleri ile hizmeti saptayabilir. Hizmeti saptarsa, SGK idari para cezaları zamanaşımına uğradığı için ipc tahakkuk ve tebliği yapmayacak. Ancak bildirilmeyen primleri gecikme zammı ve cezası ile işverenden talep edecektir (bu aşamada prim zamanaşımı unsurlarının oluşup oluşmadığı dikkatlice değerlendirilmelidir)

1.2. İşyeri kayıtlarında ücret ödeme/çalışma kaydının veya kamu kuruluşlarının elinde çalışma bulgusunun bulunması hali

1.2.1. Çalışmaların İşveren Tarafından SGK’ya Geç Olarak Bildirilmesi Hali

1.2.1.1. İşveren tarafından Kuruma geç olarak verilen belgeler nedeniyle SGK kayıt incelemesi yapacak ve sonucunda geç verilen prim belgeleri işleme alacaktır. Bu durumda SGK zamanaşımı nedeniyle ipc uygulamayacak ancak bildirilmeyen primleri gecikme zammı ve cezası ile işverenden talep edecektir (bu aşamada prim zamanaşımı unsurlarının oluşup oluşmadığı dikkatlice değerlendirilmelidir)

1.2.2. Çalışmaların İşveren Tarafından SGK’ya Bildirilmemesi Hali

1.2.2.1. İşçinin SGK Ya Başvurması Hali

1.2.2.2.İşçi şikâyeti nedeniyle işyeri yasal kayıt ve belgeleri SGK tarafından incelenecek, çalışmalar işyeri kayıtları veya kamu kuruluşlarından alınan belgeler ile saptandığından, SGK zamanaşımı nedeniyle ipc uygulamayacak ancak bildirilmeyen primleri gecikme zammı ile işverenden talep edecektir (bu aşamada prim zamanaşımı unsurlarının oluşup oluşmadığı dikkatlice değerlendirilmelidir)

2-BİLDİRİLMEYEN ÇALIŞMALARIN 01/10/2008 TARİHİNDEN SONRAYA İLİŞKİN OLMASI HALİ2-BİLDİRİLMEYEN ÇALIŞMALARIN 01/10/2008 TARİHİNDEN SONRAYA İLİŞKİN OLMASI HALİ

2.1.İşyeri kayıtlarında ücret ödeme/çalışma kaydı yok, kamu kuruluşlarının elinde çalışma bulgusu yok

2.1.1. Çalışmaların İşveren Tarafından SGK’ya Geç Olarak Bildirilmesi Hali

2.1.1.1. İşveren tarafından Kuruma geç olarak verilen belgeler nedeniyle SGK kayıt incelemesi yapacak ve sonucunda geç verilen prim belgelerini işleme almayacaktır. Bu durumda işveren açısından herhangi bir ceza ya da prim tahakkuku söz konusu olmayacaktır. Ancak bu halde işçinin çalışma iddiaları daha sonra Yargı kararı ile saptanırsa işverenin ceza yükü azalacak ve işveren teşvik yaptırımları ile karşılaşmayacaktır.

2.1.1.1. İşveren tarafından Kuruma geç olarak verilen belgeler nedeniyle SGK kayıt incelemesi yapacak ve sonucunda geç verilen prim belgelerini işleme almayacaktır. Bu durumda işveren açısından herhangi bir ceza ya da prim tahakkuku söz konusu olmayacaktır. Ancak bu halde işçinin çalışma iddiaları daha sonra Yargı kararı ile saptanırsa işverenin ceza yükü azalacak ve işveren teşvik yaptırımları ile karşılaşmayacaktır.

2.1.2. Çalışmaların İşveren Tarafından SGK’ya Bildirilmemesi Hali

2.1.2.1. İşçinin SGK’ Ya Ya da Mahkemeye Başvurması Hali

2.1.2.2.İşçi şikayeti nedeniyle işyeri yasal kayıt ve belgeleri SGK tarafından incelenecek, çalışmalar işyeri kayıtları ve kamu kuruluşlarından alınan belgeler ile saptanamadığından, SGK işçiye mahkeme yolunu gösterecektir. Bu aşamada da işveren açısından herhangi bir ceza ya da prim tahakkuku söz konusu olmayacaktır. Ancak bu halde işçinin çalışma iddiaları daha sonra Yargı kararı ile saptanırsa işverenin ceza yükü artacak ve işveren teşvik yaptırımları ile karşılaşabilecektir.

2.1.2.3. Hizmet tespiti için hak düşürücü süreler dolmamışsa (işe giriş bildirgesi, hizmet bildirimi, SGK tespiti gibi olgular hak düşürücü süreyi engeller) mahkeme işyeri kaydı ve kamu kuruluşlarından alınan belgeler olmasa bile tanık ifadeleri ile hizmeti saptayabilir. Mahkeme hizmeti saptayabilirse, 10 yıllık zamanaşımı dolmamış süreler yönünden SGK işe giriş bildirgesinin verilmemesi, işten ayrılış bildirgesinin verilmemesi, her ay için aylık prim ve hizmet belgelerinin verilmemesi, kayıt geçersizliği/ibraz etmeme cezası uygulayacak, ödenmeyen primleri gecikme zammı ve cezasıyla birlikte talep edebilecektir. Ayrıca teşvik uygulamalarının müeyyideleri gündeme gelecektir.

2.2. İşyeri kayıtlarında ücret ödeme/çalışma kaydı ya da kamu kuruluşları tarafından düzenlenen belgelerde çalışma kaydı var

2.2.1. Çalışmaların İşveren Tarafından SGK’ya Geç Olarak Bildirilmesi Hali

2.2.1.1. İşveren tarafından Kuruma geç olarak verilen belgeler nedeniyle SGK kayıt incelemesi yapacak ve sonucunda geç verilen prim belgeleri işleme alacaktır. SGK, 10 yıllık zamanaşımı dolmamış süreler yönünden işe giriş bildirgesinin verilmemesi, işten ayrılış bildirgesinin verilmemesi, her ay için aylık prim ve hizmet belgelerinin verilmemesi, kayıt geçersizliği/ibraz etmeme cezası uygulayacak, ödenmeyen primleri gecikme zammı ve cezasıyla birlikte talep edebilecektir. Ancak bu halde işverenin ceza yükü azalacak ve işveren teşvik yaptırımları ile karşılaşmayacaktır.

2.2.2. Çalışmaların İşveren Tarafından SGK’ya Bildirilmemesi Hali

2.2.2.1. İşçinin SGK’ya Başvurması Durumu

2.2.2.2.İşçi şikayeti nedeniyle işyeri yasal kayıt ve belgeleri SGK tarafından incelenecek, çalışmalar işyeri kayıtları veya kamu kuruluşlarından alınan belgeler ile saptandığından, SGK, 10 yıllık zamanaşımı dolmamış süreler yönünden işe giriş bildirgesinin verilmemesi, işten ayrılış bildirgesinin verilmemesi, her ay için aylık prim ve hizmet belgelerinin verilmemesi, kayıt geçersizliği/ibraz etmeme cezası uygulayacak, ödenmeyen primleri gecikme zammı ve cezasıyla birlikte talep edebilecektir. Bu halde işverenin ceza yükü artacak ve işveren teşvik yaptırımları ile karşılaşabilecektir.

Av. Arb. Harun ORDU

 

Av. Arb. Harun ORDU

Avukat-Arabulucu-E. SGK Başmüfettişi-İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı-Lawyer-Mediato