Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Fasılalı(Aralıklı) Çalışmalarda Kıdem Tazminatı İle Yıllık Ücretli İzin Hesaplanmasındaki Fark PDF Yazdır e-Posta
03 Mayıs 2023

A)KIDEM TAZMİNATI

1-Aralıklı çalışmada ilk dönem emeklilik, askerlik, evlilik gibi işçinin haklı fesih yaparak iş sözleşmesini sona erdirdiği durumda ilk dönemin sonunda;

a) Kıdem tazminatı tam ödenmişse ilk dönem tasfiye olur.

b)Kıdem tazminatı eksik ödenmişse, ilk dönemin sonunda ki gerçek ücretten ve sosyal haklar da eklenerek tazminat hesabı yapılır. Ödenmiş miktar mahsup edilir. Bakiye miktara ilk fesih tarihinden itibaren banka en yüksek mevduat faizi uygulanır. Ayrıca ikinci dönem bağımsız hesaplanır. Her iki dönem toplanıp tazminat talebi hüküm altına alınır. Yani hizmet süreleri birleştirilerek, toplam süre son ücretten hesaplanmaz.

c)Kıdem tazminatı hiç ödenmemişse her iki döneme ait hizmet süreleri birleştirilir ve son ücretten hesaplama yapılarak talep hüküm altına alınır.

2-Aralıklı çalışmada ilk dönem işveren tarafından girdi çıktı yapılarak dürüstlük kuralına aykırı şekilde sıfırlama metodu uygulanıyorsa ya da sadece çıkış yapılıp gerçekte ise çalışırken kıdem tazminatı ödeniyorsa tam olarak ödenmiş bile olsa ilk dönem tasfiye olmaz. Tüm hizmet dönemi, 2. Dönemin sonundaki ücretten hesaplanır. Ödenmiş miktarlar , yasal faiziyle mahsup edilir. Bakiye miktar hüküm altına alınır.

3-Aralıklı çalışmada her 2 dönemde tazminata hak kazanacak şekilde işveren tarafından gerçek anlamda feshedilirse bu durumda bakılır.

a)İlk dönem tam ödenmişse , 2. Dönemle birleştirilmez.

b) İlk dönem eksik ödenmişse ilk dönemin sonunda ki gerçek ücretten hesaplama yapılır ve ilk fesih tarihinden itibaren banka mevduat faiziyle birlikte belirlenir ve 2. Dönem bağımsız şekilde hesaplanıp sonuç miktarlar toplanıp hüküm altına alınır.

c)İlk dönemin sonunda hiç ödeme yoksa her iki dönem birleştirilir ve son ücretten hesaplama yapılır.

B)YILLIK İZİN ÜCRETİ

1)İlk Döneme ait yıllık izin tam kullandırılmış veya bedeli tam ödenmiş ise hizmet süreleri birleştirilerek son ücretten hesaplama yapılmaz.

2-)İlk Döneme ait yıllık izin eksik kullandırılmış veya bedeli eksik ödenmiş ise hizmet süreleri birleştirilerek son ücretten hesaplama yapılır. Kullanılan süreler düşülür veya ödenen miktar yasal faiziyle mahsup edilir.

3-)İlk Döneme ait yıllık izin hiç kullandırılmamış veya bedeli hiç ödenmemiş ise hizmet süreleri birleştirilerek son ücretten hesaplama yapılır.

4-)İlk Dönemin yıllık izinleri kullandırılsın veya kullandırılmasın, ödensin ya da hiç ödenmesin yıllık çalışma sürelerinden artan kusurat aylar birleştirilir. Ayrıca yıllık izne esas kıdem süresi birleştirilir. Hiç bir şekilde izne esas kıdem süresinde tasfiye olmaz. Av. İBRAHİM HALİL ŞUA