Çek sahibi erken takastan faktoringci iflastan dertli (04.12.08) |
04 Aralık 2008 | |
Kredi için faktoring şirketlerinin kapısını çalan şirketler, çeklerinin erken takasa konulmasından yakınıyor. İddiaları reddeden faktoring şirketleri ise 'Çek sahibi iflasa giderse biz de önlemimizi alırız' diyor. Finansal kriz nedeniyle zor günler geçiren reel sektör ile faktoring şirketleri arasında bugünlerde "erken çek takası" tartışması yaşanıyor. Çeklerin tarihinden önce takasa konulduğu yönündeki iddialara yanıt veren Faktoring Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ataman, "Bunun için deli olmak lazım. Burada önemli olan çekin sahibinin iflas erteleme ya da 711 gibi yollara başvurup başvurmadığıdır. Böyle bir durumda biz de önlemimizi almak zorundayız" diyor. Türk Ticaret Kanunu'nun 711'inci maddesindeki yasal boşluk, çek yazıp ödemelerini yapmayanların çeklerine bankaların karşılıksız damgası vurmasını engelliyor. Bu nedenle alacaklı da yasal işlem yapamıyor.
Sadece haciz takibine düşenlerin faktoring şirketlerinin kapısına geldiği şeklindeki değerlendirmelerin de yanlış olduğunu belirten Ataman, otomotiv, tekstil, gıda, inşaat gibi tüm sektörleri fonladıklarını söylüyor. Şu anda bankaların kredi konusunda gösterdikleri hassasiyeti faktoring şirketlerinin de gösterdiğini kaydeden Ataman, "Biz kaynak bulduğumuz ölçüde devam ederiz. Bir faktoring şirketinin bilançosunun pasifi bankalara, aktifi reel sektöre bağlıdır. Biz arada köprü gibiyiz. Hangi faktoring şirketi erkenden çeki takas ederse kendi işini bitirir" uyarısında bulunuyor.
Faizlerimiz şişmedi Faktoring şirketlerinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun kurallarına tabi olduğunu hatırlatan Ataman, "Bir müşterimiz herhangi bir yerde icra takibine uğramışsa, bu konuda icra takibini faktoring şirketi de yapmak zorunda. Aksi taktirde açığa düşer. Faktoring şirketinin de yapacağı bir şey yok. Ama faktoring şirketi kaynağını çağırmak gibi bir şey yapamaz" savunmasında bulunuyor.
Çekin sahibinin iflas erteleme ya da 711 gibi yollara başvurup başvurmadığının önemli bir kriter olduğunu kaydeden Ataman, bu yola başvuranların kendilerinden de bankacılardan da kredi almasının çok zor olduğuna vurgu yapıyor. Faktoring şirketlerinin faizlerinin de öne sürüldüğü gibi çok şişmediğini iddia eden Ataman, bankacılık sisteminde maliyetler ne kadar arttıysa kendilerinin de bunu kredilere yansıttığını söylüyor. Faktoring sektörünün bankacılık sisteminden ayrı düşünülmemesi gerektiğinin altını çizen Ataman, "Bankacılık başka yere giderken biz başka yere gidemeyiz. Küçülme olmuştur mutlaka. Yüzde 20'ler civarında bir daralma olacaktır. Ancak bankacılıkta kaynak aktarımında bir sorun olmazsa bizde de olmaz" diyor.
Sanayiciden gelen çeklerin erken tahsil edildiği yönündeki iddiaları değerlendiren reel sektör temsilcileri ise böyle bir olayla karşılaşmadıklarını söylediler. Merter Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Tan, kendilerinin büyük faktoring şirketleriyle çalıştıklarını belirterek, üye şirketlerin çekleri erken takas etme olayları yaşamadıklarını ifade etti. Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çetinkaya da, "Bankalarla çek alamı konusunda sıkıntımız var" dedi. http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=111948
|