Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Zincirleme Vergi Kaçakçılığı Suçu PDF Yazdır e-Posta
22 Haziran 2023

▶️ 2010, 2011 ve 2012 takvim yıllarında sahte fatura düzenleme ve kullanma eylemleri nedeniyle;
▶️ Her bir takvim yılında ayrı ayrı sahte fatura düzenleme ve kullanma suçlarından her birisi kendiiçerisinde zincirleme şekilde üçer kez olmak üzere toplamda altı kez mi,
▶️Takvim yıllarını ayırmaksızın sanığın ilk eyleminden son eylemine kadar bütün sahte fatura düzenleme ve kullanma eylemlerini kendi içlerinde zincirleme olacak şekilde değerlendirip sahte fatura düzenleme ve kullanma suçlarından zincirleme şekilde birer kez olmak üzere toplamda iki kez mi,
▶️ Yoksa her bir takvim yılındaki sahte fatura düzenleme ve kullanma eylemlerini bir bütün hâlinde zincirleme tek bir suç olacak şekilde değerlendirerek her bir takvim yılı için birer kez olmak üzere toplamda üç kez mi cezalandırılması gerekmektedir.
▶️ 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 43/1. maddesinde düzenlenen zincirleme suç hükmünün uygulanabilmesi için; dördü nesnel (objektif), birisi öznel (sübjektif) olmak üzere toplam beş şart bulunur.
▶️ Nesnel şartlar;
1-   Birden çok eylemin bulunması,
2-   Eylemlerin her birinin farklı zamanlarda işlenmesi,
3-   Eylemlerin aynı suçu oluşturması,
4-   Aynı suçun birden çok kez aynı kişiye karşı işlenmesidir.
Öznel şart ise; Birden çok suçun, bir suç işleme kararının gerçekleştirilmesi kapsamında işlenmesidir.
▶️Vergi Suçlarında görevli Yargıtay 11. Ceza Dairesi ile 21 C.D. ve 19 C.D.'leri birçok kararında her takvim yılının her birinin ayrı suç olarak kabul edilmesi gerektiğine dair kabulden doğan bir çok kararları vardır.
▶️VUK 359 ve diğer maddelerde mali takvim yılına ait bir düzenleme bulunmadığından zincirleme suç hükümlerinin uygulanmasının gerekip gerekmediğini belirlemek için TCK'nin 43. maddesini ayrıntılı değerlendirmek zorunluluğu vardır.
▶️ Peki her takvim yılında işlenen sahte fatura düzenlemek ve kullanmak eylemlerinin tek suç olarak kabul edilmesi mümkün müdür?
▶️ Ekte yer alan karara göre, bu mevzunun çözümü için dosya Yargıtay Ceza Genel Kuruluna gelmiştir. Ancak kurul bu mevzunun çözümüne yönelik burada bir karar vermemiştir.
▶️ Ancak Yargıtay'ın bu konuya bakışını genel anlamda öğrenmek için ekte yer alan karar muhteviyatı zengin bir karardır.
???? Vergi ceza hukukuna ilgi duyanların okuması tavsiye olunur. Vergi Atölyesi

 

 Yargıtay Ceza Kurulu Kararı İçin Tıklayınız