Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından 24.07.2023 tarih ve 80297367 sayılı yazı ile; 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere ödenecek ücretlere yönelik Devlet Katkısı ödemesi esaslarında değişikliğe gidilmiştir.
Bu kapsamda, 07.01.2022 tarihli "Devlet Katkısı Ödeme Usul ve Esasları" yürürlükten kaldırılmış olup, 24.07.2023 tarihinde imzalanarak yürürlüğe giren yeni "Devlet Katkısı Ödeme Usul ve Esasları" doğrultusunda işlem yapılması gerekmektedir.
Değişiklikler özetle şu şekildedir:
1- UTP (ustalık Telafi Programı ) uygulaması oldukça sınırlandırıldı. 2- Her öğrenci mesleki eğitim merkezi programlarında (ustalık telafi programı dahil) bir defa yararlandırılabilecektir. 3- İŞKUR tarafından aktif işgücü hizmetleri kapsamında düzenlenen kurs ve programlardan daha önce yararlanmış ve/veya yararlanmakta olan kişilere devlet katkısı ödemesi yapılmayacaktır. 4- Ustalık belgesi alabilecek durumda olup mesleki eğitim merkezi programlarına kayıt olanlara devlet katkısı ödenmeyecektir. Bu kapsamda aynı SGK meslek kodunda en az 5 yıl ve daha fazla çalışanlar UTP dışında kalacaktır. 5- Kayıt olmak istediği meslek/alan dalından diploması, ustalık belgesi, işyeri açma belgesi, 4 üncü seviye veya üstü MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi, 4 üncü seviye veya 756 saat kurs bitirme belgesine sahip öğrencilere devlet katkısı ödemesi yapılmayacaktır. 6- Ustalık telafi programında kayıtlı olduğu meslek dalında eğitimini yarıda bırakıp başka bir meslek dalından tekrar kayıt olan öğrenciler için toplamda ustalık telafi eğitimi süresinden fazla devlet katkısı ödemesi yapılmayacaktır. 7- Emekli olup yaşlılık aylığı bağlanmış olanlara (UTP dahil) 3308/geçici 12. madde kapsamında devlet katkısı yapılmayacaktır. 8- Sözleşme tarihi itibarıyla isteğe bağlı sigortalılık hariç olmak kaydıyla 5510 4/a-b-c, ek 6 ve ek 9 kapsamında son üç yıl içerisinde süreye bağlı olmaksızın sigortalı olup ustalık telafi programlarına kayıt olanlara devlet katkısı ödenmez. 9- Ön lisans, lisans ve lisansüstü bir programdan mezun olanlara devlet katkısı ödemesi yapılmayacaktır. UTP kapsamına sadece lise mezunları alınmıştır. 10- Ustalık telafi programı öğrencilerine sözleşmeleri gereği ödenmesi gereken ücreti, her ayın sekizinci gününe kadar öğrencinin banka hesabına yatırdığını belgeleyen evrakı bir sonraki ayın sekizine kadar beyan etmeyen işletmelere o aylara ait devlet katkısı ödemesi yapılmayacak. 11- 3308 sayılı Kanunun 18 inci maddesi gereğince on ve daha fazla öğrenciye beceri eğitimi, staj ve tamamlayıcı eğitim yaptıracak işletmelerin bu amaçla bir eğitim birimi kurması zorunludur. Ayrıca bu birimde, yapılan eğitim için alanında ustalık yeterliğine sahip ve iş pedagojisi eğitimi almış usta öğretici veya eğitici personelin görevlendirilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda olup eğitim birimi kurmayan işletmelere devlet katkısı ödemesi yapılmayacaktır. 12- UTP programına kayıtlı öğrencilerden devlet katkısı alma şartlarını taşıyanlar için işletmelere asgari ücretin %50 si kadar devlet katkısı ödenmeye devam edecektir. 13- Ustalık telafi programına dahil olan sigortalıların devamsızlık ve (hastalık izinli) raporlu günlerine ilişkin devlet katkısı ödemesi yapılmaz. 14- UTP kapsamında haksız faydalanma tespiti halinde fazladan yapılan ödemeler işverenden geri alınır. 15- Eğitimi devam edenler hakkında eski hükümler geçerlidir. İş bu hükümler 24/07/2023 tarihinden sonra başlayacak öğrenci kayıtları için geçerlidir. www.vergidegundem.com
Söz konusu Kanun'a ulaşmak için tıklayınız... |