ENFLASYON DÜZELTMESİ ÖNCESİ BU FIRSATI KAÇIRAN ÜZÜLÜR! |
|
|
|
11 Eylül 2023 |
Hayatımıza en son giren ve “Af Yasası” olarak bilinen 7440 sayılı Kanun her ne kadar gündemimizden çıksa da sunduğu fırsatlar hâlâ devam ediyor.
》Nedir Bu Fırsat? Şirketten vergisiz bir şekilde para çekebilme fırsatı. Hem vergisiz, hem risksiz.
》Bu Fırsat Nereden Geliyor? 7440 sayılı Kanuna göre STOK DÜZELTMESİ yapan mükellefler bu fırsata sahip. Kanuna göre beyan edilen stok miktarı kadar tutar vergisiz bir şekilde şirketten çekebilir.
》Paranın Mutlaka Şirketten Çıkarılması mı Gerekli? Tabiki hayır. Söz konusu tutar istenirse ortakların mevcut borçlarına (131 – Ortaklardan Alacaklar) mahsup edilebilir, istenirse de ortakların daha sonra çekecekleri paralara mahsup edilmek üzere hesaplara (331 – Ortaklara Borçlar) aktarılabilir.
》Bu Fırsatın Tutarı Nedir? Yasaya göre artırılan stok miktarı bir yandan 15’li hesaplara borç yazılırken diğer taraftan da 525 – Kayda Alınan Emtia Özel Karşılık Hesabına alacak yazıldı. Yani 525 Nolu hesabın bakiyesi fırsatın tutarını göstermektedir.
》Enflasyon Düzeltmesinin Konuyla İlgisi Nedir? Bahsedilen 525 nolu hesap, yıl sonunda yapılacak enflasyon düzeltmesinde “Geçmiş Yıl Kârı/Zararı” hesabına aktarılarak kapatılacak. Dolayısıyla şirketten vergisiz şekilde para çekme fırsatı da geri dönmemek üzere kaçmış olacak. Enflasyon düzeltmesinden sonra Geçmiş Yıl Kârı hesabına atılan tutar şirketten çekilmek istenirse kâr dağıtımında olduğu gibi vergilendirme yapılacak.
》Aynı Kanuna Göre Düzeltilen Makine veya Demirbaşlarda da Aynı Durum Var mı? Hayır, aynı durum yok. 7440 sayılı Kanun sadece emtialarda yapılan düzeltmenin şirketten çekilebilmesine imkân veriyor.
》Diğer Af Kanunlarına Göre Yapılan Stok Düzeltmeleri İçin de Bu Durum Geçerli mi? Evet geçerli. 6111, 6736, 7143, 7326 sayılı Kanunlar kapsamında yapılan stok düzeltmeleri sonucunda fonda tutulan tutarlar da enflasyon düzeltmesi öncesinde şirketten çekilebilecektir. Caner Atik Yükseliş YMM |