Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bağımsız Denetim Ölçütleri PDF Yazdır e-Posta
07 Kasım 2023

30 Kasım 2022 tarihli ve 32029 sayılı Resmî Gazete’de 6434 sayılı “Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar” yayımlandı. Buna bağlı olarak bağımsız denetime tabi olma şartları 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere revize edilmiştir.

Bilindiği üzere, hangi şirketlerin bağımsız denetime tabi olacağına ilişkin hadler ilk kez 23 Ocak 2013 tarihli ve 28537 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2012/4213 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmiş ve bu hadler 2014, 2015, 2016 ve 2018 yıllarında yeniden belirlenmiştir.

1) Bağımsız Denetime Tabi Olmanın Genel Ölçütleri:

Aşağıda belirtilen üç hadden en az ikisinin eşik değerlerini art arda iki hesap döneminde aşan şirketler bağımsız denetime tabi olup, değişen hadlere aşağıda yer verilmiştir.

  • Aktif Toplamı 75 Milyon Türk Lirası (Geçmiş dönemde 35 Milyon TL ve üzeri Türk Lirası)
  • Yıllık Net Satış Hasılatı 150 Milyon Türk Lirası (Geçmiş dönemde 70 milyon TL ve üzeri Türk Lirası)
  • Çalışan Sayısı 150 Kişi (Geçmiş dönemde 175 ve üstü çalışan sayısı)

2) Sermaye Piyasası Araçları Bir Borsada veya Teşkilatlanmış Diğer Piyasalarda İşlem Görmeyen Ancak SPK Kapsamında Halka Açık Sayılan Şirketler İçin Ölçütler:

Bilindiği üzere, sermaye piyasası araçları bir borsada veya teşkilatlanmış diğer piyasalarda işlem görmeyen ancak SPK kapsamında halka açık sayılan şirketler, aşağıda belirtilen üç had en az ikisinin eşik değerlerini art arda iki hesap döneminde aşar ise bağımsız denetime tabi tutulurlar. Değişen hadlere aşağıda yer verilmiştir.

  • Aktif Toplamı 15 Milyon Türk Lirası (Geçmiş dönemde 30 Milyon TL ve üzeri Türk Lirası)
  • Yıllık Net Satış Hasılatı 40 Milyon Türk Lirası (Geçmiş dönemde 20 milyon TL ve üzeri Türk Lirası)
  • Çalışan Sayısı 50 Kişi (Geçmiş dönemde de 50 kişi)

3) Ekli (II) Sayılı Listede Belirtilen Şirketler:

6434 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’na ekli (II) sayılı listede yer alan şirketler, aşağıdaki üç hadden en az ikisinin eşik değerlerini art arda iki hesap döneminde aşar ise, bu şirketler bağımsız denetime tabi olurlar.

  • Aktif Toplamı 60 Milyon Türk Lirası (Geçmiş dönemde 35 Milyon TL ve üzeri Türk Lirası)
  • Yıllık Net Satış Hasılatı 80 Milyon Türk Lirası (Geçmiş dönemde 40 milyon TL ve üzeri Türk Lirası)
  • Çalışan Sayısı 100 Kişi (Geçmiş dönemde 125 ve üstü çalışan sayısı)

Eşik değerlerin aşılıp aşılmadığının belirlenmesinde şirketler bağlı ortaklık ve iştirakleriyle birlikte dikkate alınır. Bağlı ortaklıkları ve iştirakleri bulunan şirketlerde; aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatı bakımından ana ortaklık ve bağlı ortaklığa ait finansal tablolarda yer alan kalemlerin toplamı (varsa grup içi işlemler yok edilir), çalışan sayısı bakımından ise ana ortaklık ve bağlı ortaklığın son iki yıla ait ortalama çalışan sayılarının toplamı dikkate alınır. İştirakler açısından, iştirake ait söz konusu kalemler şirketin iştirakteki hissesi oranında dikkate alınır.

 

https://10xdenetim.com/bagimsiz-denetim-olcutleri/