Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KDV İade Hakkının Kaldırılmasına Yönelik Cumhurbaşkanına Tanınan Yetkiye İlişkin Detaylar Netleşiyor PDF Yazdır e-Posta
29 Kasım 2023

* TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda dün görüşülmeye başlanan Torba Yasa Teklifinin 31 inci maddesi ile, KDV iade hakkının kısmen veya tamamen kaldırılmasına ve iade hakkı kısıtlanan mal ve hizmetleri belirlemeye yönelik Cumhurbaşkanına yetki verilmektedir.
* Bugün yapılan görüşmeler sonucunda Plan ve Bütçe Komisyonunda madde kabul edildi. Madde önümüzdeki günlerde Genel Kurulda görüşülecek.
* Görüşmeler sırasında maddenin getiriliş amacına yönelik önemli açıklamalar yapıldı.
* Öncelikle, taslak hükmün yetki mahiyetinde olduğu, yetkinin mutlaka kullanılacağı anlamına gelmediği ifade ediliyor.
* Yetkinin daha çok gıda sektörü gibi %1 indirimli KDV oranına tabi ürünlere ilişkin KDV iadelerinin belirlenecek oran dahilinde kısıtlanması, kısmen iade edilmeyen söz konusu iade tutarlarının gider yazılmasına imkan verilmesi şeklinde uygulanabileceği anlaşılmaktadır.
* Açıklamada mealen %1 KDV oranına tabi gıda teslimlerinde 100 TL'lik bir satış üzerinden 10 TL iade yapılması bunun üstünde yüklenilen KDV'nin ise gider yazılmasının zorunlu tutulması yönünde örneğe yer veriliyor.
* Sektördeki bazı işletmelerin bu yönde taleplerinin de olduğu ayrıca ifade ediliyor.
%1 indirimli KDV oranı ithalatta ilave bir yük ve zaman kaybı oluşturmaksızın uygulanırken, yurtiçi üretimde %20 KDV oranına tabi girdiler (ambalaj, akaryakıt, nakliye vb) nedeniyle üretici tarafından KDV iadesi alınıncaya kadar finanse edilmeye devam edilmektedir.
Kişisel görüşüm yerli üreticiyi korumak adına indirimli oran KDV iade süreçlerinin hızlandırılması ve yılı içinde koşulsuz olarak nakden iadeye imkan verilmesi, bunun bütçe imkanları çerçevesinde sağlanamaması durumunda KDV indirimine gidilmemesi yönündedir.
KDV oran indirimlerinin fiyatlara yansıması ve yerli üretimin korunması açısından bu uygulama kaçınılmazdır.
Bunun aksine KDV indirim hakkının kısıtlanarak üretim ve satış aşamalarında yüklenilen KDV'nin iadesinin kısıtlanması ithalata nazaran yerli üretim üzerindeki vergi yükünün artmasına ve KDV'nin maliyete dönüşerek üreticiler üzerinde kalmasına neden olacaktır.