Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ödenmeyen SGK Primlerinin Gider Yazılamaması Sorunu! PDF Yazdır e-Posta
27 Aralık 2023

Her yılın son ayında gündeme ge­len, şirket çalışanları için her ay SGK’ya ödenmesi gereken sigorta primlerinin zamanında ödenmemesi ha­linde vergi ve sigorta mevzuatına göre bu tutarlar ilgili dönemde gider yazılamıyor. Ancak, ilgili kuruma fiilen ödendiği dö­nemde gider yazılabiliyor.

Neden gider yazılamıyor?

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu­nun 8’inci maddesi ile 93 sayılı Gelir Vergi­si Kanununun 40’ıncı maddesinde yer alan giderler indirim konusu yapılabilecektir. Buna göre; hizmetli ve işçilerin iş yerinde veya işyerinin müştemilatında iaşe ve iba­te giderleri, tedavi ve ilaç giderleri, sigorta primleri, emekli aidatı ve giyim giderleri safi kazancın tespitinde gider olarak indi­rilebilecektir.

174 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebli­ğinin "SSK Primlerinin Gelir ve Kurumlar Vergisi Yönünden Gider Yazılması" başlık­lı (C) bölümünde açıklandığı üzere;

“…506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunun 80’inci maddesine göre; işveren, bir ay içinde çalıştırdığı sigortalıların primleri­ne esas tutulacak kazançlar toplamı üze­rinden hesaplanacak prim tutarlarını üc­retlerinden kesmeye ve kendisine ait prim tutarlarını da bu miktara ekleyerek en geç ertesi ayın sonuna kadar Kuruma ödemeye mecburdur denilmiş ve kuruma ödenme­yen primler Gelir ve Kurumlar Vergisi uy­gulamasında gider yazılmaz."

“…Öte yandan, 193 sayılı Gelir Vergisi Ka­nununa göre; SSK priminin gider olarak dik­kate alınabilmesi için, bu primlerin Sosyal Sigortalar Kurumuna fiilen ödenmiş olması gerekmektedir. Bu nedenle, sigorta primle­ri, dönemine ve ait olduğu yıla bakılmaksı­zın fiilen ödendiği tarihte gider yazılacaktır. Ancak, Aralık ayına ait olan sigorta primle­rinin ertesi yılın Ocak ayı içinde ödenmesi durumunda bu primler Aralık ayının gideri olarak dikkate alınabilecektir."

Bu hüküm ve açıklamalara göre; SGK primlerinin gider olarak dikkate alınabil­mesi için, bu primlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna fiilen ödenmiş olması ve öden­diği dönemde gider yazılabilmesi gereki­yor.

Deprem bölgesindeki mücbir sebep kapsamında durum nedir?

Bilindiği gibi Kahramanmaraş merkezli ve 11 ilimizi kapsayan büyük deprem son­rası bölgede mücbir sebep ilan edilmiş olup, mücbir sebep kapsamındaki işyerleri için vergi ve sigorta primleri ertelenmiş bulunu­yor. Konuyla ilgili, Gelir İdaresi Başkanlığı Malatya Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Ka­nunları Grup Müdürlüğünün, 20/12/2023 tarih ve E-37538499-120-38377 sayılı özel­gesiyle aşağıdaki görüş verilmiş bulunuyor.

“…SGK’nın 30.11.2023 tarih ve 2023/322 sayılı kararına göre 2023 yılına ait SGK prim borçlarının 31.05.2024 tarihine (bu tarih dahil) kadar erteleneceği belirtilmiş olsa da, 2023 takvim yılı sonuna kadar (yal­nız Aralık /2023 dönemine ait sigorta pri­minin 2024 Ocak ayı içinde ödenmesi ha­linde bu primler Aralık ayının gideri ola­rak dikkate alınması mümkündür.) SGK’ya fiilen ödenmemiş sigorta primlerinin 2023 dönemi kurum kazancınızın tespitinde gi­der olarak dikkate alınması mümkün değil­dir.”

Ancak, SGK’nın 12/12/2023 tarihinde yayımladığı Deprem Bölgesi Yapılandırma Taksitlerinin Ödeme Sürelerinin Uzatılma­sına ilişkin duyurusunun son paragrafında ise; “…Mücbir sebep nedeniyle süreler uza­tılmış olup, bu sürelerde yapılan ödemeler yasal süresinde ödenmiş sayılacak, söz ko­nusu tutarlara herhangi bir geç ödeme zam­mı işletilmeyecek ve ihlal olarak kabul edil­meyecektir” denilmektedir.

Netice itibariyle; işletmeler birçok gideri ve ücretleri ödemediği halde tahakkuk esa­sına göre gider yazabilecekken, zamanında ödenemeyen sigorta primlerinin gider yazı­lamaması karşısında haksız bir uygulamay­la karşı karşıya bulunuyor. Daha da ötesi, SGK en son duyurusunda mücbir sebep ne­deniyle deprem bölgesindeki işletmelerin sigorta primlerini erteleyerek “yasal süre­sinde ödenmiş saydığı ve ihlal olarak kabul etmediği” halde, vergi mevzuatına göre gi­der olarak yazılamaması ayrı bir haksızlık veya çelişkidir. Dolayısıyla, deprem bölge­sindeki işletmeler için güncel bir düzenle­meye acilen ihtiyaç vardır.

Tüm okuyucuların yeni yılını kutlar, sağ­lıklı ve mutlu seneler dilerim. Talha APAK

 

https://www.dunya.com/kose-yazisi/odenmeyen-sgk-primlerinin-gider-yazilamamasi-sorunu/714615