Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, KOBİ diye tanımlanan üretici ve imalatçı küçük esnaf ve sanayicinin dışında kalan hizmet esnafına da müjde geldi.
Buna göre, üretmeyen ve imal etmeyen, ancak üretilen ve imal edilen ürünlerin pazarlaması ve satışına katkıda bulunan esnaf, tüccar, mağazacı ve konfeksiyoncular ile bunların dışında kalan her türlü esnaf ve küçük işletmeler de yakın bir gelecekte sıfır faizli kredi kullanma kolaylığından yararlandırılacak. Ne kadar yakında dediğimde ise, Bakan Çağlayan’ın yanıtı şöyle oldu:
“Ocak ayında KOSGEB yasasında bir düzeltme yapacağız. Zira, yasa bu şekliyle, hizmet esnafı diyeceğimiz kesimin yani üretilen ve imal edilen ürünü satan esnafın KOSGEB kredi desteğinden yararlanmasını engelliyor. Yasa böyle çıkmış. Şimdi biz düzeltiyoruz. Bu düzenleme Ocak ayının ilk günlerinde yapılır. Böylelikle bu kesimde sıfır faizli krediden yararlandırılır” diye konuştu.
Bu anlamda da daha önce 300 milyon YTL (300 trilyon lira) olan sıfır faizli üç ay geri ödemesiz bir yıllık eşit ödemeli destek kredisinin de 700 milyon YTL. düzeyine çıkartılması öngörülmüş. Böylelikle esnaf tanımlamasında ayrımcılığa uğrayan ve destekten mahrum kalan binlerce hizmet işletmesi de bir nebze rahat nefes alacak.
YASTIK ALTI DOLARLAR PİYASADA
Bir dönemin dövize yatırım modası artık geçti. Dalgalı kur sistemi beğenelim beğenmeyelim, döviz spekülatörlerini çökertti. Sürekli yükselen kur dönemi kapandı. Bu nedenle tasarruflarını dövize yatırıp “Bir sure beklerim, kur nasıl olsa yükselir, en yüksek noktaya ulaşınca satar kâr eder, kur düşünce yeniden alır ve bu böyle gider” diyenler yanıldı.
O günlerin, yastık altı döviz tasarrufçuları beklentileri olmayıp kurların aşağı inmesiyle büyük zarara uğradılar. Bekleyiş sürerken, evrensel kriz bunlar için şans oldu. Göründüğü kadarıyla bu olanak kullanılmış. Zira krizin çıkmasıyla, yeniden ısınan döviz piyasası yeni bir yükselişe geçince “yastık altı dövizciler” hareketlenmiş. Kurların son bir ayda tırmanışa geçip 1.49’lardan l.65-l.70’leri görmesiyle, eskinin yastık altı dövizcileri de, “beş-altı yıldır bekledik, kur umduğumuzu vermedi, yetti artık, kaybımız büyük ama zararın neresinden dönersek kârdır” diyerek ellerindeki dövizleri piyasaya sürmüş.
16 MİLYAR DOLAR AKTI...
Yapılan hesaba göre son bir ayda bu anlamda 15-16 milyar dolar, yastık altından çıkmış. Bu olumlu bir gelişme. Bir anlamda “dalgalı kur rejiminin” zaferi... Bundan sonra da dövizde “yastık altı” dönemi artık yaşanmaz diye düşünüyorum. Şimdi sıra Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın dillendirdiği ve yalvardığı gibi “yastık altı altıncılara” geldi.Bu konuda da, tahmin edilen 100-150 milyar dolarlık bir birikimden söz ediliyor. Bunun yarısı bozdurulup piyasaya girse, işte o zaman kriz bizi teğet geçmiş olur.