Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Toplam Bin YTL'yi aşan Borçlar, Vergi Borcu olarak kabul edilecek PDF Yazdır e-Posta
14 Ağustos 2007

KAMU İHALE GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK... -YILLIK GELİR, YILLIK KURUMLAR, KATMA DEĞER, ÖZEL TÜKETİM, ÖZEL İLETİŞİM VE BANKA VE SİGORTA MUAMELELERİ VERGİLERİ, GELİR VE KURUMLAR VERGİSİNE İLİŞKİN TEVKİFATLAR VE GEÇİCİ VERGİYE İLİŞKİN VERGİ ASILLARI İLE BU VERGİ TÜRLERİNE AİT VERGİ ZİYAI CEZALARI, GECİKME ZAM VE FAİZLERİ BAĞLAMINDA TOPLAM BİN YTL'Yİ AŞAN TUTARLARDAKİ BORÇLAR, VERGİ BORCU OLARAK KABUL EDİLECEK

ANKARA (A.A) - Yıllık gelir, yıllık kurumlar, katma değer, özel tüketim, özel iletişim ve banka ve sigorta muameleleri vergileri, gelir ve kurumlar vergisine ilişkin tevkifatlar ve geçici vergiye ilişkin vergi asılları ile bu vergi türlerine ait vergi ziyaı cezaları, gecikme zam ve faizleri bağlamında toplam bin YTL'yi aşan tutarlardaki borçlar, vergi borcu olarak kabul edilecek.


     Kamu İhale Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

     Tebliğin, ''IX- İsteklilerden 10'uncu Maddenin Son Fıkrasına Göre İstenecek Belgeler'' başlığının bazı maddelerinde değişiklik yapıldı.

     Değişikliğe göre, kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcunun belirlenmesinde esas alınacak hususların bazıları şöyle:

     Türkiye genelindeki borç asıl ve ayrıntıları toplamı dikkate alınmak kaydıyla, isteklilerin; 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında tüzel kişiliği haiz işveren olması halinde; gerek kendilerine ait gerekse devir aldıkları işyerlerinin muaccel hale gelmiş sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi borçları ile bunlara ilişkin gecikme cezası, gecikme zamları, donmuş gecikme zamları ile diğer ayrıntıları kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu olarak kabul edilecek.

     İşverene ait işyerlerinin bölüm veya eklentilerinden iş alan ve kendi adlarına sigortalı çalıştıran aracıların (alt işveren) bu işyerlerinde çalıştırdıkları sigortalılardan dolayı tahakkuk eden ve ödenmeyen sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi ile bunlara ilişkin gecikme cezası, gecikme ve diğer ayrıntıları, kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu sayılacak.

     Öte yandan isteklinin Türkiye genelindeki; ilgili kanunlara göre tecil ve taksitlendirilerek ya da özel kanunlara göre yeniden yapılandırılarak ödeme planına bağlanan ve anılan kanunlar gereğince tecil ve taksitlendirmeye ya da yapılandırmaya ilişkin taksit ve/veya cari aya ilişkin ödeme yükümlükleri yerine getirilmiş olması kaydıyla, tecil ve taksitlendirmeye ya da yeniden yapılandırmaya konu sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi, kesenek, kurum karşılığı, 1479 veya 2926 sayılı Kanunlardan doğan prim borçları ile bunların ayrıntıları, kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu olarak değerlendirilmeyecek.

     Tasarrufa teşvik kesintisi ve katkı tutarları, konut edindirme yardımı, idari para cezaları borçları ile ilgili Kanunlar uyarınca takip ve tahsil görevi verilmiş olan özel işlem vergisi, eğitime katkı payı ve damga vergisi ile bunlara bağlı gecikme zamları da kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu olarak değerlendirilmeyecek.

     Sosyal güvenlik prim borcu olmadığına ilişkin olarak; gerçek kişi isteklilerin devredilen Bağ-Kur'a prim borcu olmadığına ve ayrıca 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa tabi sigortalı çalıştırıyor olması halinde ilave olarak devredilen Sosyal Sigortalar Kurumuna prim borcu olmadığına dair belge, tüzel kişi isteklilerin ise devredilen Sosyal Sigortalar Kurumuna ve/veya 5434 sayılı Kanuna tabi iştirakçi çalıştırması halinde devredilen Emekli Sandığına sosyal güvenlik prim borcu olmadığına dair belge vermeleri yeterli olacak. Tüzel kişi isteklilerin ortağı olan gerçek kişilerin devredilen Bağ-Kur prim borcu olmadığına ilişkin belge istenmeyecek.
    
     -BİN YTL'Yİ AŞAN TUTARLARDAKİ BORÇLAR VERGİ BORCU KABUL EDİLECEK-
    
     Tebliğde yapılan bir diğer değişiklikle de yıllık gelir, yıllık kurumlar, katma değer, özel tüketim, özel iletişim ve banka ve sigorta muameleleri vergileri, gelir ve kurumlar vergisine ilişkin tevkifatlar ve geçici vergiye ilişkin vergi asılları ile bu vergi türlerine ait vergi ziyaı cezaları, gecikme zam ve faizleri bağlamında toplam bin YTL'yi aşan tutarlardaki borçlar, vergi borcu olarak kabul edilecek.

     İsteklilerin vergi borcu olmadığına ilişkin belgeyi, yıllık gelir vergisi veya kurumlar vergisi yönünden bağlı bulunulan vergi dairesinden almaları, bu belgenin; ihale tarihi itibarıyla olan durumu göstermesi ve ilgili vergi dairesince, gelir stopaj vergisi ile banka ve sigorta muameleleri vergisi açısından diğer vergi dairelerinden temin edilen bilgiler de dikkate alınarak düzenlenecek.

     İsteklinin ilgili vergi dairesinden aldığı vergi borcu olmadığına dair belgede, nakil olduğunun belirtilmesi durumunda kayıtlı olduğu bir önceki vergi dairesinden de vergi borcu olmadığına dair belge alınarak idareye ibraz edilmesi gerekiyor.