Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Teşvikler uzatılıyor (23.12.08) PDF Yazdır e-Posta
23 Aralık 2008

31 Aralık'ta sona erecek olan teşvik yasası 5 yıl daha uzuyor. Devlet Bakanı Şimşek, bütçe görüşmelerinin arasında teşvik yasasınını çıkaracaklarını belirterek, belirsizliğe imkân vermeyeceklerini söyledi

Küresel kriz karşısında reel sektörü desteklemek için ekonomik önlemleri birbir devreye sokan hükümet, Teşvik Yasası'nın süresini 5 yıl daha uzatıyor. 2004 yılında çıkarılan teşvik ve 2005 yılında yapılan ilavelerle 49 ilde geçerli olan Teşvik yasası yeniden gözden geçirildikten sonra hemen yasalaştırılacak. Teşvik yasası yatırımcılara ücretsiz arsa tahsisinin yanı sıra yeni çalıştırılacak işçiler için tamamen ya da kısmen SSK prim muafiyeti getirirken, vergi muafiyeti ve enerji desteği sağlıyor.

MECLİS'TE GÖRÜŞÜLECEK

2004 yılı Şubat ayında 36 ili kapsayacak şekilde çıkarılan 5084 Sayılı Teşvik Yasası, 2005 yılı Mart ayında çıkarılan 5350 sayılı kanunla 49 ili içine alacak şekilde genişletildi. Hükümet, 31 Aralık tarihinde sona erecek olan Teşvik yasasının yeniden çıkarılması için harekete geçti. Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek bütçe görüşmeleri devam ederken, teşvik yasasınını da çıkaracaklarını belirterek, bu alanda bir belirsizliğe imkan vermeyeceklerini söyledi. Bakan Şimşek, Teşvik Yasası'nın 5 yıl daha uzatılacağını belirtirken, aynı illeri ve aynı indirim oranlarını kapsayıp kapsamayacağı konusunda herhangi bir görüş açıklamadı. Teşvik Yasası'nın 5 yıllık performansının gözden geçirilmesinden sonra sürenin uzatılmasına ilişkin yasal düzenleme hazırlanarak TBMM'den geçirilecek.

Uzatılacak olan yasa ne getirecek?

Teşvik Yasası, yatırımcılara ücretsiz arsa tahsisinin yanı sıra yeni çalıştırılacak işçiler için tamamen ya da kısmen SSK prim muafiyeti getiriyor. Ayrıca vergi muafiyeti ve enerji desteği sağlıyor. Gelir vergisi, organize sanayi bölgeleri ve endüstri bölgelerinde yüzde 100, diğer yerlerdeki iş yerlerinde yüzde 80 oranında muhtasardan düşürülüyor. İmalât sanayi, madencilik, hayvancılık, seracılık, soğuk hava deposu, turizm, konaklama tesisi, eğitim veya sağlık alanında faaliyete geçen, fiilen ve sürekli olarak asgari 10 işçi çalıştıran işletmelerin elektrik enerjisi giderlerinin yüzde 20'si hazine tarafından karşılanıyor.Yasa, en az 10 kişilik istihdam öngören yatırımlar için hazineye, belediyelere, il özel idarelerine ait arazi ve arsaların mülkiyetinin bedelsiz olarak devredilmesini de içeriyor.

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/?t=23.12.2008&i=157928