Bildirim Süresinde İşçinin Çalışması veya Çalışmaması Halinde Kıdem Durumu |
|
|
|
23 Mart 2024 |
İşveren veya işçinin bildirim süresi zorunluluğu doğacak şekilde iş akdini sonlandırması halinde işçinin kıdemine göre 2-8 hafta arasında işyerinde çalışması gerekir.
Bu durum işveren açısından iki farklı durumu doğurur. İşveren ya bu sürelerde işçiyi çalıştırır ya da bu sürelerin ücretini peşin ödeyerek iş akdini sonlandırır.
İşçi açısından ise bildirim süresini peşin ödeyerek iş akdini sonlandırma imkanı yoktur. Zira bu hak işverene verilmiştir.
???? İşçi tarafından fesih yapılması halinde; (bildirim süresi zorunluluğu olacak şekilde)
İşçinin bildirim süresi kıdem süresine eklenir. Örneğin işçinin 4 aylık bir çalışan olması halinde işverene sunacağı fesih bildiriminde 2 haftalık çalışması sonundaki tarihin fesih tarihi olduğunu bildirecek, işverende bu sürelerde işçiyi çalıştırıp ücretini ödeyecektir. Süre sonunda işçinin işyerinde 4 ay 2 haftalık kıdemi bulunmuş ve iş akdi sonlanmış olacaktır.
????İşveren tarafından fesih halinde ise; (bildirim süresi zorunluluğu olacak şekilde)
İşveren eğer bildirim süresine ait ücreti peşin olarak ödedi ise fesih tarihi ile işçinin kıdemi sonlanacaktır. Örneğin 6 yıldır çalışan işçiye .... tarihinde iş akdi feshedildiği ve kıdem ve ihbar tazminatının ödendiğini varsayarsak fesih tarihi kıdem süresinin sonu olacaktır.
İşveren eğer bildirim süresince çalıştıracak ise örneğin 6 yıldır çalışan işçinin 8 haftalık bildirim süresince çalıştırması gerekecektir. İşçinin kıdemi 8 haftanın bittiği tarihte son bulacaktır. Yani işçinin 6 yıl 8 hafta kıdemi olacaktır.
⚠ İşverenin dikkat etmesi gereken 4 konu;
1) Bildirim süresi sonunda işçinin kıdem, ihbar tazminatı yönünden kıdemi değişmiş olabilir. Bu süreler dikkate alınmalı. Örneğin 11,5 aylık çalışan için 4 hafta ihbar süresi olması ve bu sürede çalışması halinde işçiye kıdem tazminatı tahakkuk ettirilmelidir. 2) Yıllık izin bakımından işçinin bildirim süresi sonunda bir yılını doldurması veya bakiye kalan kıdeminin bir yıla tamamlanması halinde işçiye yıllık izin ücretinin ödenmesi gerekir. (Fesih tarihinde) 3) İş arama izni bildirim süresinde çalışan işçinin günlük 2 saat (fiili çalışılan her gün için) iş arama izni bulunur. Bu izin işverenin uygun gördüğü saatte kullandırılır. 4) İşveren işçiye ihbar tazminatı ödedi ise fesih tarihi itibariyle işçinin kıdemi biter. İş arama izni verilmez. MURAT DELİP |