Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2024/1. Geçici Dönem Finansman Gider Kısıtlaması PDF Yazdır e-Posta
11 Mayıs 2024

Vergi Usul Kanununun 262. Maddesine Göre Zorunlu Olarak Yada Mükellefin İsteğiyle Yatırımın Maliyetine Eklenen Giderler Finansman Gider Kısıtlaması Kapsamı Dışındadırlar. ( Damga Vergisi, Harçlar, Noter, Tapu, Mahkeme, Değer Tespiti, Danışmanlık, Komisyon Ve İlan Giderleri, BSMV). 262. Maddeye Göre İktisadi Kıymetin Finansmanında Kullanılan Kredilere Ait Faiz Giderleri Ve Bunlara İlişkin Kur Farklarının; Emtiada Emtianın Stoklara Girdiği Tarihe Kadar, Diğer İktisadi Kıymetlerde İse İktisadi Kıymetin Envantere Alındığı Hesap Döneminin Sonuna Kadar Olan Kısmı İle Söz Konusu Kredilere İlişkin Giderlerin Maliyet Bedeline Ekleneceği Hükme Bağlanmıştır. Faiz Giderleri İle Kur Farklarının Diğer Kısımlarının Da Maliyet Bedeline Dahil Edilmesi Veya Genel Giderler Arasında Gösterilmesi Mükelleflerin Tercihine Bırakılmıştır. Teminat Mektubu Komisyonları, Tahvil İhracı İle İlgili Olarak Yapılan Baskı Ve Benzeri Giderler İle İpotek Masrafları Gibi Herhangi Bir Yabancı Kaynak Kullanımına Bağlı Olmaksızın Yapılan Giderlerin Gider Kısıtlamasına Konu Edilmesi Söz Konusu Değildir. Aynı Şekilde Bir Finansman Gideri Olmayıp Finansman Geliri Azalması Niteliğinde Olan Erken Ödeme Iskontoları Veya Peşin Ödeme Iskontoları Da Finansman Gider Kısıtlaması Kapsamı Dışındadır.

Satış Bedelinin Belirli Bir Vade Sonunda Ödenmesine İlişkin Olarak, Mükelleflerin Vergi Usul Kanununa Göre Düzenlenen Bilançolarında İzlenen “Satıcılar” Vb. Hesaplar İçin Finansman Gideri Hesaplanmaması Halinde Bu İşlemler İçin Ayrıca Ayrıştırma Yapılarak Satış Bedelinin Belirli Bir Kısmı Gider Kısıtlamasına Tabi Tutulmayacaktır. Satıcılar” Vb. Hesaplarda Yer Alan Tutarların Vergi Usul Kanununun 280. Maddesi Kapsamında Değerlemesinden Kaynaklanabilecek Kur Farkı Giderleri İse Gider Kısıtlaması Kapsamında Değerlendirilecektir.

Emtianın Maliyetine Eklenen Finansman Giderlerinin %10’unun Finansman Gider Kısıtlamasına Tabi Tutularak KKEG Şeklinde Değerlendirilmesi Gerekmektedir. Alınan Sipariş Avansları Hesabına İlişkin Kambiyo Zararı Finansman Gider Kısıtlamasında Dikkate Alınacaktır.

Kısa Ve Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar İçerisindeki:
· Kıdem Tazminatı Karşılığı,
· Maliyet Giderleri Karşılığı,
· Gider Tahakkukları Karşılığı,
· Yıllara Yaygın İnşaat Ve Onarım Hakediş Bedelleri
· Diğer Borç Ve Gider Karşılıkları Hesaplarının,

Finansman ider Kısıtlaması Uygulamasında Yabancı Kaynaklar Toplamının Hesabında Dikkate Alınması Gerekmektedir. Mükellefler Her Bir Geçici Vergilendirme Döneminin Son Günü İtibarıyla Finansman Gider Kısıtlaması Öncesi Vergi Usul Kanununa Göre Çıkaracakları Bilanço Esas Alınmak Suretiyle Öz Kaynak Ve Yabancı Kaynak Mukayesesi Yaparak Finansman Gider Kısıtlamasına Tabi Olup Olmayacaklarını Tespit Eder. 2024/1. Dönem Geçici Vergi Hesabında 2023 Hesap Dönemi Enflasyon Düzeltmesine Tabi Tutulmuş Bilanço Dikkate Alınacak ve 2024/Ocak-Mart Değişimleri İle Hesaplama Yapılacaktır.

ERSAN KARACA

 

ERSAN KARACA YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR