Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
BİLANÇOLARDA YER ALMAYAN DÖVİZLERİNİZİ KUR KORUMALI MEVDUAT HESABINA AKTARMIŞSANIZ KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNASINDAN YARARLANAMIYORSUNUZ PDF Yazdır e-Posta
11 Mayıs 2024

Bu konuya ilk ben gündeme getirmiştim. Bankaların mükellefleri yanlış yönlendiğini, bilançolarda yer almayan dövizleri kur korumalı hesaba alırsanız vergisel avantajlarından faydalanamazsınız, diye uyarmıştım. Mükellefler ısrarla soruyor. Kur korumalı yaptık niye vergisel avantajlardan faydalanamıyoruz, diye. Gelir İdaresinin yeni tarihli bir görüşü bizim daha önce uyardığımız şekilde. Vergi idaresi bilançoda yer almayan dövizlerin kur korumalı mevduat hesaplarına aktarılması durumunda elde edilen faiz gelir ile kur farkı gelirinin Kurumlar Vergisi Kanununun geçici 14'ncü madde hükümleri dahilinde istisnaya konu edilemeyeceğini hususun altını çizmiş. Bende tekrar bir hatırlatayım dedim.

İzmir Vergi Dairesi Başkanlığının 30.04.2024 tarih ve E-84098128-125[5-2023/18] sayılı muktezasında "Şirketinizin … tarihli bilançosunda (muhtelif Cumhurbaşkanı Kararlarıyla; …., …, …, … ve … tarihli bilançolar dahil) yer almayan ve … tarihinde şirket aktifine girip … tarihinde kur korumalı mevduat hesaplarına yatırılan … Amerikan Dolarından elde edilen gelirleri için anılan istisnadan faydalanılması mümkün bulunmamaktadır."

Böyle bir durumunuz varsa ilerde vergi ziyaı cezalı tarhiyatlarla karşı karşıya kalmamak için düzeltme beyannamesi vermek suretiyle istisnadan yararlandığınız tutarlar üzerinden kurumlar vergisi ödeyerek beyannamelerinizi olması gereken duruma getirebilirsiniz.

Soner Ülgen

Tax partner at Northwest Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

 

Linkedin paylaşımından Alıntı yapılmıştır.