Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ENFLASYON DÜZELTMESİNİN (TEVSİ YATIRIMLARDA) İNDİRİMLİ KV HESAPLAMASINA ETKİSİ PDF Yazdır e-Posta
13 Mayıs 2024

Bilindiği gibi, Kurumlar Vergisi Kanununun 32/A maddesi uyarınca yatırımlardan elde edilen kazanca indirimli kurumlar vergisi uygulanması kapsamında tevsi yatırımlardan elde edilen kazancın ayrı bir şekilde tespit edilememesi halinde tevsi yatırım dolayısıyla indirimli vergi oranı uygulanacak kazanç, yapılan tevsi yatırım tutarının, dönem sonunda kurumun aktifine kayıtlı bulunan toplam sabit kıymet tutarına oranlanması suretiyle belirlenmektedir.

Hesaplamalar sırasında işletme aktifinde yer alan sabit kıymetlerin kayıtlı değeri olarak , enflasyon düzeltmesi sonucu oluşan değerlerin dikkate alınması gerekmektedir.

Burada dikkat edilmesi gereken konu şudur;
oranın bulunmasına yardımcı olan hem pay ( yatırım harcamasına konu olan kıymetler ) hem de paydanın ( toplam sabit kıymetler ) enflasyon düzeltmesi sonrası değerler üzerinden belirlenecek olmasındır.

Yani indirimli kurumlar vergisine konu yatırımlar ile diğer sabit kıymetler düzeltilmiş değerleri ile dikkate alınmalıdır.

Bazı yorumlarda " pay" da yer alan " yatırım harcamaları" nın ( belki 2023 yılında verilen özelgelerde geçen ifadelerden de etkilenerek) yatırım teşvik belgesinde yer alan ve indirimli kv hesaplamasında sabit kabul edilmesi gereken tutar olarak ele alınması gerektiği, bu durumda " payda" nın artması nedeniyle yatırımdan elde edilen kazanç olarak daha az bir tutarın hesaplanacağı ve belki bu nedenle katkı tutarının çok daha uzun yıllarda eriyeceği dile getirilmektedir.

Bu yorumlara katılmak mümkün değil.

Burada tevsi yatırımlarla ilgili bu hesaplamayı yaparken " yatırım harcaması ile aktifleştirilen" sabit kıymetlerin de düzeltilmiş değerlerinin dikkate alınacağı , yatırımdan elde edilen kazancın bu şekilde hesaplanacağı, ancak YTB de yer alan yatırım harcaması tutarının değişmeyeceği , netice itibariyle toplam olarak yararlanılacak yatırım katkı tutarının da bu değer üzerinden hesaplanacağı açıktır.

Orhan GEZER

Yeminli Mali Müşavir / Bağımsız Denetçi / E.Vergi Müfettişi

 

Linkedin paylaşımından Alıntı Yapılmıştır