Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
UYUMLU MÜKELLEFLERE VERGİ İNDİRİMİ UYGULAMASINDA BEYANNAMELERİN GEÇ VERİLME SORUNU PDF Yazdır e-Posta
14 Mayıs 2024

Gelir Veya Kurumlar Vergisi Beyannameleri Üzerinden Hesaplanan Verginin %5'i, Ödenmesi Gereken Gelir Veya Kurumlar Vergisinden İndirilir. Bunu 1 Veya 5 Puan İndirimli Kurumlar Vergisi Oran İndirimi İle Karıştırmamak Gerekir. Üst Tutar 6.900.000,00 TL’dir.

İndirimin Hesaplanacağı Beyannamenin Ait Olduğu Yıl İle Bu Yıldan Önceki Son 2 Yıla Ait Vergi Beyannamelerinin Kanuni Süresinde Verilmiş Olması Gerekir. Bu Durumda Aşağıdaki Beyannameler Süresinden Sonra 1 Gün Dahi Geç Verilirse 3 Yıllık % 5 Vergi İndiriminden Yararlanılamaz.

- Gelir Vergisi Beyannamesi
- Kurumlar Vergisi Beyannamesi
- Geçici Vergisi Beyannamesi
- Muhtasar Beyanname
- Muhtasar Ve Prim Hizmet Beyannamesi
- Katma Değer Vergisi Beyannamesi
- Özel Tüketim Vergisi Beyannamesi

> Kanuni Süresinde Verilen Bir Beyannameye İlişkin Olarak Kanuni Süresinden Sonra Düzeltme Amacıyla Veya Pişmanlıkla Verilen Beyannameler Bu Şartın İhlali Sayılmayacaktır. (Bu beyannameler üzerine tahakkuk eden bütün vergilerin de vergi indiriminin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla ödenmiş olmaları gerekmektedir.)

> Kanuni Süresinde Verilen Bir Beyanname Yoksa Kanuni Süresinden Sonra Veya Pişmanlıkla Verilen Beyannameler Bu Şartın İhlali Sayılır. ( İdarenin Görüşü)
KONUYA İLİŞKİN YARARLANILAN KAYNAK: MALİ ÇÖZÜM DERGİSİ MAYIS-HAZİRAN 2024 / BEYANNAMENİN BİR GÜN GEÇ VERİLMESİ Nesimi YAŞAR)

ERSAN KARACA

 

ERSAN KARACA YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR