Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
DÜZELTME KARINI DAĞITMAK MANTIKLI MI? YA DA NE KADARLIK KISMI VERGİSİZ DAĞITILABİLİR PDF Yazdır e-Posta
16 Mayıs 2024

Bilindiği üzere, bilançolar düzeltilirken 570 ve 590 hesaplar 698 hesaba aktarılmak suretiyle kapatıldığı için 2024 yılı ve izleyen dönemlerde kar dağıtım konusunda hata yapmamanız adına bazı hususlara dikkatinizi çekmek istiyorum. Bunlardan ilki, 31.12.2023 tarihli bilançonun düzeltilmesi sonucu ortaya çıkan kar 570 geçmiş yıl karları hesabına aktarıldığından, düzeltme öncesi 570 ve 590 hesaplarda yer alan ve 698 hesaba aktarılarak kapatılan geçmiş yıl karları ile dönem karları hesaplarını 570 geçmiş yıl karları hesabının altında izlemek suretiyle kar dağıtımına konu edebilir. Burada dikkate edilmesi gereken nokta düzeltme öncesi bilançoda yer alan 570 geçmiş yıl karları ile 590 dönem karının üzerinde bir düzeltme karı oluşmuşsa sadece bu kar tutarları sınırlı olmak üzere kurumlar vergisi ödenmeden kar dağıtımı söz konusu olabilecektir. Anılan kar paylarının dağıtımı aşamasında elde eden ortaklarının hukuki durumuna göre stopaj yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Düzeltme karı 570 ve 590 hesabın altında bir tutar ise de dağıtım konusunda sıkıntı yok. Sadece düzeltme karı kadar tutar dağıtıma konu edilebilir. Gelelim başka ikinci hususa. Düzeltme öncesi 570 ve 590 hesaplarda yer alan kar payı tutarlarını aşan tutarda kar payı dağıtımına da engel bir durum yok, sonuçlarına katlanırsanız tabi ki. Sonuçları ne diye soracak olursanız, kurumlar vergisi ve kar dağıtımına bağlı stopaj vergilemesi ile karşı karşıya kalırsınız.

Öte yandan, düzeltme sonucu ortaya çıkan 570 Geçmiş Yıl Karları 2024 yılı ve izleyen dönemlerde düzeltmeye tabi tutulmak suretiyle gider etkisi yaratacağından, bilançolarında gelir etkisi gider etkisinden büyük olma ihtimali yüksek firmalarda kar dağıtım kararının enflasyon düzeltmesinden kaynaklı ilave vergi yükü doğurabileceğini belirtmeden geçemeyeceğim. Sonuç olarak kar dağıtımı yapmak mantıklı bir hareket olmayabilir.

Soner Ülgen

Tax partner at Northwest Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

 

Linkedin paylaşımından alıntı yapılmıştır.