Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
FİNANSMAN GİDER KISITLAMASI UYGULUMASINDA " ÖZKAYNAKLAR" VE BİLANÇO ÇIKARMA ZORUNLULUĞU PDF Yazdır e-Posta
18 Mayıs 2024

1- FGK hesaplaması açısından özkaynak rakamı hesaplanırken , fgk nın getireceği vergi yükü hariç  vergi karşılığı ve  net dönem karı dikkate alınmalı.  Örneğin fgk hesaplamasında dikkate alınacak  özkaynaklar içerisinde yer alan net kar 1 milyon ise bu tutar dikkate alınarak hesaplama yapılacak , FGK nedeniyle  10.000 tl fazla vergi çıkmış ise bilançoda  net kar 990.000 tl olarak görülecek ( fgk dahil vergi karşılığı ayırdığı için ) ancak FGK hesaplamasında  özkaynak  10.000 tl fazl olacaktır.

Bunun dışında doğru hesaplama için çözüm bulunmamakta, diğer türlü sarmal ( döngüsel işlem ) oluşur ve neden sonuç ilişkisi karışır.

Buna rağmen hesaplamada özkaynak tutarının fgk nın getirdiği vergi etkisini de içerecek şekilde 990.000 TL olması gerektiği yönündeki görüşler, ( idareden de olsa) matematiksel imkansızlık yüzünden hatalıdır.

2- Bilanço çıkarma zorunluluğu; esasen  FGK ile ilgili uygulama zorluğu burdaydı. Yıllık bazda bilanço çıkarmak zorunlu olduğu için orda net karı ( fgk nın etkisi hariç vergi karşılığı ayrılmış) dikkate almak gerekiyordu ve bilanço çıktığı için bu kolaydı.

Geçici vergi dönemlerinde de FGK hesaplamak için aynı şekilde bilançoya ihtiyaç vardı. Ama uygulamada geçici dönemlerde bilanço çıkarılmadığı için sorun oluyordu. Ancak hesaplamayı doğru yapmak için beyana eklenmese dahi bir bilanço çıkarmak gerekiyordu.

Özetle şimdi 2024 te yapılacak 2. geçicide enflasyon düzeltmesi nedeniyle zorunlu olarak bilanço çıkacak ama aslında bu zorunluluk FGK uygulaması ile fiilen ( beyannamede yer verilmese dahi ) başlamıştı.

Orhan GEZER

Yeminli Mali Müşavir / Bağımsız Denetçi / E.Vergi Müfettişi

 

Linkedin paylaşımından alıntı yapılmıştır