Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
HİBE MALİYET- GELİR İLİŞKİSİ PDF Yazdır e-Posta
20 Mayıs 2024

Vergi Usul Kanunu

Madde 262: Gayrimenkullerle Doğrudan İlgili Olması Şartıyla, Bunların Envantere Alındığı Hesap Dönemi Sonuna Kadar Alınan Hibeler Maliyet Bedelinden İndirilir.

176 Sıra Nolu Genel Tebliği: Yatırımcı Adına Tahakkuk Ettirilen Destekleme Primleri, Sabit Yatırımların Maliyet Bedelini Azaltıcı Bir Unsur Olduğundan, Mükelleflerce Bu Primler, Tahakkuk Ettirildikleri Tarihte Gerçekleştirilmiş Olan Sabit Yatırımların Maliyet Bedelinden İndirilebilir. Bu Durumda, Sabit Kıymetin Maliyet Bedeli; İndirilen Destekleme Priminden Sonraki Miktar Olacağından, Bu Usulü Seçen Mükellefler, Sabit Yatırımın Toplam Bedelinden, Alınan Primin Düşülmesinden Sonra Kalan Değeri Sabit Yatırımın Değeri Olarak Aktiflerine Kaydedecektir. Aktife Kaydedilen Bu Değer Üzerinden Amortisman Ayıracaklar Ve Bu Değer Üzerinden De Yatırım İndiriminden Yararlanacaklardır. Ancak, İsteyen Mükellefler, Tahakkuk Eden Destekleme Primlerini, Sabit Yatırımların Maliyet Bedellerinden Düşmeden Doğrudan Hâsılat Olarak Da Yazabilirler.

Özelge: Makine Teçhizat Yatırımına İlişkin Kalkınma Ajansıdan Sağlanan Hibe Desteğinin
> Söz Konusu İktisadi Kıymetin Maliyet Bedelinden İndirilmesi Ve Kalan Değerin Sabit Yatırımın Maliyet Bedeli Olarak Aktife Kaydedilmesi, Aktife Kaydedilen Bu Değer Üzerinden Amortisman Hesaplanması Veya
> Alınan Hibe Desteğin Doğrudan Hasılat Olarak Dikkate Alınması Mümkün Bulunmaktadır.
> Diğer Taraftan, Hibe Desteği İle İlgili Proje Hazırlanmasında Alınan Danışmanlık Hizmetine İlişkin Bedelin Kurum Kazancının Tespitinde Gider Olarak Dikkate Alınacağı Tabiidir.

 

Ersan KARACA
Yeminli Mali Müşavir
Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.