Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KISMİ SÜRELİ ÇALIŞANA RESMİ TATİL ÜCRETİ ÖDENİR Mİ? PDF Yazdır e-Posta
20 Mayıs 2024

Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçi haftada en fazla 30 saat toplamda bildirilen prim günü de 20 günü geçemez. Kısmi çalışan işçi anlaşmaya bağlı olarak gün veya saatlik olarak çalışabilir.

Kısmi süreli iş sözleşmelerinin mutlaka yazılı yapılması ve işçinin çalıştığı gün/saatin belirtilmesi gerekir. Örnekte olduğu gibi işçinin hangi gün kaç saat çalışacağı gibi çalışılan gün/saat durumunun belli olması gerekir.

Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan ile tam zamanlı çalışan işçiye kısmi süreli olmasından ötürü ayrımcılık yapılamaz.

Peki kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçiye resmi tatil ücreti ödenmeli mi?

Bu soruya cevap verebilmek için öncelikle işçinin çalışması gereken günün resmi tatile denk gelip gelmediğinin bilmek gerekir. Örnekte kısmi süreli çalışan iki işçinin durumuna baktığımızda

I. Çalışan'ın 1 Mayıs Çarşamba günü 2 saat çalışması varken II. Çalışan'ın ise 1 Mayıs Çarşamba günü çalışması yok.

Bu durumda;

I. Çalışan: 1 Mayıs günü çalışması gerekiyordu ama resmi tatile denk geldiği için çalışmadı
II. Çalışan ise 1 Mayıs günü çalışması olmaması nedeniyle çalışmadı

İşveren I. Çalışana resmi tatil ücretini ödemek durumundadır. II. çalışana ise herhangi bir ödeme yapmayacaktır.

Resmi tatil ücreti nasıl ödenmeli?
Kısmi süreli işçiye resmi tatil ücreti çalışmasına orantılı olarak ödenir. I. Çalışan resmi tatilde normalde tatil olmasa idi 2 saat çalışacak ve 400 TL alacaktı. Tatil olduğu için çalışmadı işveren bu durumda işçiye 400 TL çalışması olmasa bile ödemelidir.

Murat Delip

 

İş Hukuku | Bordrolama | İK Teknolojileri | Kişisel Gelişim | İçerik Üreticisi