Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SİGORTALILIK İPTALİ KAPSAMINDA SGK ZAMANAŞIMI! PDF Yazdır e-Posta
21 Mayıs 2024

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 93. maddesine göre prim ve diğer alacakları ödeme süresinin dolduğu tarihi takip eden takvim yılı başından başlayarak 10 yıllık zamanaşımına tâbidir.

Ancak, sigorta primi ve diğer alacaklarda zamanaşımı;  
* Mahkeme kararı sonucunda doğmuş ise mahkeme kararının kesinleşme tarihinden, 
* Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarınca yapılan tespitlerden doğmuş ise rapor tarihinden,  
* Kamu idarelerinin denetim elemanlarınca kendi mevzuatı gereğince yaptıkları soruşturma, denetim ve incelemelerden doğmuş ise bu soruşturma, denetim ve inceleme sonuçlarının Kuruma intikal ettiği tarihten itibaren 10 yıl olarak uygulanmaktadır. 

Vergisel ve Gümrük alacaklar kapsamında çok farklı bir uygulama sonucu doğurmakta, örneğin SGK Denetmenleri / SGK Müfettişlerince rapor yazıldıysa bu tarihten itibaren 10 yıllık süre başlamaktadır. SGK Denetmenleri / SGK Müfettişlerince rapor yazılmasının prim alacağının doğmasından itibaren 10 yıldan önce veya sonrası olması hakkında bir hüküm bulunmamaktadır. Rapor sonrası 10 yıllık süreyi de dikkate alırsak SGK açısından zamanaşımının uygulanması pek mümkün görünmemektedir.

 

Ersan KARACA
Yeminli Mali Müşavir
Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.