Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İŞSİZLİK ÖDENEĞİNDE 19 SORU 19 CEVAP PDF Yazdır e-Posta
22 Mayıs 2024

1. İşsizlik ödeneği için prim gün şartı var mı?

Evet Var, iş akdinizin feshinden önceki son 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası priminin ödenmesi gerekir.

2. İşsizlik ödeneğinden emeklilerde yararlanabilir mi?

Hayır yararlanamaz, emekli çalışandan işsizlik sigortası primi kesilmez ve işsizlik ödeneği de alamaz.

3. İstifa etmem halinde işsizlik ödeneğinden yararlanabilir miyim?

İşsizlik ödeneği alınabilmesi için şartlardan biri de kendi kusuru dışında işsiz kalmaktır. Bu nedenle işsizlik ödeneği alınamaz.

4. Deneme Süresinde İş Akdim İşverence Feshedilmesi Halinde İşsizlik Ödeneği Alınabilir mi?

İşsizlik ödeneğinde SGK işten ayrılış nedeni önemlidir. Deneme süresinde işveren de işten çıkarsa işsizlik ödeneğinden yararlanılamaz.

5. İstifa ettikten sonra başka bir işyerinde işe başlasam ve işveren iş akdimi haklı neden olmaksızın feshetse işsizlik alabilir miyim?

İşsizlik ödeneğinden yararlanmanın bir şartı da fesih tarihten itibaren son 120 gün içerisinde

hizmet akdine tabi olmaktır. Eğer istifa ettiğiniz tarih ve yeni işe başladığnız tarih arasında boşluk yoksa ve diğer şartlar sağlanıyorsa alabilirsiniz.

Örneğin: 21.05.2024 tarihinde istifa ettiniz ve 22.05.2024 tarihinde yeni işinize başladınız ve burada da 2 ay çalıştıktan sonra işsizlik ödeneği alabilecek şekilde çıkışınız verildi ise ve diğer şartlar sağlanırsa alabilirsiniz.

6. İşveren haklı nedenle iş akdimi feshetmeme rağmen SGK çıkış kodunu 03 İstifa olarak bildirmiş bu durumda işsizlik ödeneği alabilir miyim?

SGK çıkış kodu işsizlik ödeneğinde önem arz eder zira diğer şartlar sağlansa bile kod uyumsuzluğu nedeniyle işsizlik ödeneği ödenmez. İşçinin tek başına müracaatı dikkate alınmayacağı için işverene müracaat etmesi burada yanıt alamaz ise arabulucuya burada da yanıt alamaz ise dava yolu ile düzeltme talep etmesi gerekir.

7. İşe İade Davasını kazandım haklı olduğum ortaya çıktı işsizlik maaşı alabilir miyim?

İşe iade davasının işçi lehine sonuçlanması halinde yasada öngörülen geriye dönük yatırılan 4 aylık primlerin son günü fesih tarihi kabul edilerek, başvuru ve prim ödeme şartlarını sağlayanlara çalışılmayan dönemler için işsizlik ödeneği ödenmektedir. Davanın kesinleştiği tarihten itibaren 30 gün içinde yapılan başvuruların süresinde yapıldığı kabul edilmektedir.

İşe iade davasına konu olan ilk fesih ile işsizlik ödeneği ödenmiş olan işsizler için; fesih tarihinden itibaren işe iade davası kapsamında geriye dönük bildirilen primlerin son günü fesih tarihi olarak esas alınmak suretiyle işsizlik ödeneği hak sahipliği belirlenir ve işsiz geçen dönemler için işsizlik ödeneği ödenir. Prim bildirimi olan dönemlerde yapılmış olan ödemeler ödenecek işsizlik ödeneğinden yasal faiz uygulanmadan mahsup edilir.

8. İşsizlik ödeneği aldıktan sonra bir işte çalışırsam işsizlik maaşım kesilir mi?

İşsizlik ödeneği işçinin iş akdi feshedildikten sonra şartlar sağlanıyorsa ödenir. İşçinin emekli olması veya herhangi bir işte çalışmaya başlaması halinde bunu İŞKUR’a 15 gün içinde

bildirmesi gerekir. Çalışılması halinde işsizlik ödeneği kesilecektir.

9. İş akdim feshedilmeden önce 15 gün ücretsiz izin ve 5 gün rapor aldım son 120 şartı bozulur mu?

Hastalık, Ücretsiz izin/aylıksız izin, Disiplin cezası, Gözaltına alınma, Hükümlülükle sonuçlanmayan tutukluluk hali, Kısmi istihdam, Grev, Lokavt, Genel hayatı etkileyen olaylar, -

Ekonomik kriz, Doğal afet, Fesih tarihinde çalışmamış, Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma, - Kısa çalışma ödeneği, Yarım çalışma ödeneği

Gibi nedenlerle eksik gün olması durumunda 120 şartı bozulmayacaktır. Ancak işveren bu kodların dışındaki nedenlerle bildirim yapması halinde 120 şartı bozulduğu için yeniden 120 şartı sağladığı an diğer şartlar da sağlanıyorsa işsizlik ödeneği alabilecektir.

10. İşsizlik maaşına hak edip etmediğimi nasıl öğrenebilirim?

Alo 170 aranarak veya İŞKUR’a şahsen danışarak işsizlik ödeneğinden yararlanıp yararlanamayacağınızı öğrenebilirsiniz

11. İşsizlik ödeneği alırken yeniden işe başladım ve 1 ay çalıştıktan sonra istifa ettim işsizlik ödeneği alabilir miyim?

İşsizlik ödeğin alırken yeniden işe başlayanlar yeni işinden eğer işsizlik ödeneği alacak şekilde ayrılırlarsa bakiye kalan sürelerle işsizlik ödeneğinden yararlanmaya devam eder. Ancak işçi

istifa etmesi halinde yeniden şartları sağlaması gerekir.

10. İşsizlik ödeği alırken sağlık hizmetlerinden yararlanabilir miyim?

İşsizlik ödeneği alanlar ve bakmakla yükümlü olunan kişilerde genel sağlık sigortası kapsamına alınır.

11. İşsizlik ödeneği için hangi belgeleri teslim etmem gerekir?

İşsizlik ödeneği için elektronik ortamda İŞKUR’un web sitesinden veya bizzat başvurarak başvuru yapabilirler.

12. İş arama statüm pasif, işsizlik ödeneğine başvurabilir miyim?

İşkur hizmetlerinden yararlanabilmek için iş arama durumunun aktif olması gerekir. Özgeçmiş/Kişisel Bilgiler/İş Arama Statüsünden durum aktif seçilir ve kaydete basılır.

15. İşsizlik Ödeneğinin IBAN numarama yatmasını istiyorum ne yapmalıyım?

İŞKUR İş Arayan kısmından giriş yapın- Online İşlemler menüsünden – IBAN İşlemlerine tıklayın- Hesabınızı tanımlayın.

Burada hesabınızın vadesiz mevduat hesabı olması ve blokeli hesap olmaması gerekir. Tanımlamadan sonra işsizlik ödeneği belirttiğiniz IBAN numarasına yatırılacaktır.

16. Ne kadar süre işsizlik ödeneği alırım?

İşsizlik ödeneğinin süresi son 3 yıl içerisindeki işsizlik ödeneği prim gününe göre değişmektedir. Eğer hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;

  • 600 gün sigortalı olarak çalıęıp ięsizlik sigortası primi ödemię olan sigortalı ięsizlere 180 gün,
  • 900 gün sigortalı olarak çalıęıp ięsizlik sigortası primi ödemię olan sigortalı ięsizlere 240 gün,
  • 1080 gün sigortalı olarak çalıęıp ięsizlik sigortası primi ödemię olan sigortalı ięsizlere 300 gün,

İşsizlik ödeneği alabilirsiniz.

17. Yaş dışındaki diğer şartları sağlamam nedeniyle SGK’dan kıdem tazminatı alabilir yazısını işverene sundum ve 14 kodu ile çıkış yapıldı işsizlik maaşı alabilir miyim?

İşsizlik maaşına hak kazanabilmek için çıkış kodunun işsizlik maaşına almaya engel olmaması gerekir. 14 kodu ile çıkış yapılması durumunda işsizlik ödeneğinden diğer şartlar sağlansa bile ödeme yapılmaz

18. İşsizlik maaşım haciz nedeniyle kesilebilir mi?

İęsizlik ödeneğinden, nafaka borçları dıęında haczedilemez ve baękasına devredilemez.

19. İş akdimi ikale yolu ile feshetmek istiyorum işsizlik ödeneğinden yararlanabilir miyim?

İş sözleşmesinin ikale yolu ile bozulması halinde işsizlik ödeneğinden yararlanılamaz. Çıkış kodu 22- Diğer nedenler olması nedeniyle işsizlik bağlanmaz.

Murat Delip

İş Hukuku | Bordrolama | İK Teknolojileri | Kişisel Gelişim |