Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Akaryakıt ve LPG Piyasası Kapsamında Teminat ve İndirimli Teminat Mayıs Ayı Sonuna Kadar Verilmesi - Tamamlanması Gerekmektedir. Aksi Halde Piyasa Faaliyeti Durma Riski Söz Konusudur. ( Öteden Beri Faaliyette Bulunan Mükellefler için) PDF Yazdır e-Posta
27 Mayıs 2024

* 30/4/2021 tarih ve 31470 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7318 sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 2 . maddesi ile 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 /1-8. numaralı bent ile 4/12/2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu ve 2/3/2005 tarihli ve 5307 sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında lisansa tabi faaliyetlerde bulunanlara teminat yükümlülüğü getirilmiş olup, söz konusu düzenlemenin usul ve esasları 2/9/2021 tarih ve 31586 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 531 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenmiştir.

* Tebliğe göre geçmiş yıl "60. Brüt Satışlar" hesap grubu toplamının %1’i oranında teminat verir.

*  Her yıl, hesap döneminin kapandığı ayı izleyen 5. ayın sonuna yani Mayıs Ayı sonuna kadar, Gelir veya Kurumlar Vergisi (bu vergilerden mükellefiyeti bulunmayanların KDV) yönünden bağlı bulundukları Vergi Dairesine verilmesi zorunludur.

* Brüt satışları toplamı üzerinden hesaplanan teminat tutarının, bir önceki yıl brüt satışları toplamı üzerinden verilen teminat tutarından fazla olması halinde eksik kalan tutar teminat verme süresi içinde tamamlanmalıdır.

* Alınan teminatlar, daha sonraki dönemlerde alınması gereken teminattan fazla olması durumunda da 5 yıl süreyle, iade edilmez.

* Uyumlu Mükelleflere İndirimli Teminat: Verilmesi gereken teminat, teminatın verileceği tarihin içinde bulunduğu yılda verilmesi gereken ve bir önceki yıla ait olan gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinde, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 121. maddesindeki şartları taşınmasına bağlı olarak, uyumlu mükelleflere vergi indirimi uygulamasından yararlanma hakkı bulunan mükellefler tarafından, 1/5 oranında verilir. ( UYUMLU MÜKELLEF HAKKI YETERLİ OLUP, % 5 VERGİ İNDİRİMİNDEN YARARLANMA ŞART DEĞİLDİR. )

* Hiç teminat vermeyen, eksik teminat veren ya da daha önce verdikleri teminatları tamamlamaları gereken süre içinde tamamlamayanlar adına, 213 sayılı Kanunun mükerrer 355. maddesi gereğince 118.000 TL-4.400.000 TL arasında bir önceki hesap dönemine ait brüt satışlar toplamının binde 3'ü tutarında Özel Usulsüzlük cezası kesilir.

* Teminat verme yükümlülüğünün yerine getirilmemesi durumunda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 20/2-h bendi ve/veya 5307 sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanununun 17/2-e. bendi gereğince piyasa faaliyeti teminat verilinceye kadar durdurulur.

> Uygulama İç Genelgesi 2022/2 – VUK 531 Teminat Uygulaması

 

Ersan KARACA
Yeminli Mali Müşavir
Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.