Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
TEVSİ YATIRIM ÖNEMLİ HUSUSLAR PDF Yazdır e-Posta
28 Mayıs 2024

Tevsi Yatırıma İsabet Eden Kazanç Tutarı =(Gerçekleşen Tevsi Yatırım Tutarı /
Dönem Sonu Toplam Sabit Kıymet Tutarı)
X Ticari Bilanço Kârı
* Tevsi yatırım: Mevcut bir yatırımın kapasitesinin artırılmasına yönelik üretim hattı veya makine ve teçhizat yatırımlarıdır.
* İndirimli kurumlar vergisi uygulanacak kazancın tespitinde esas olan tevsi yatırımın işletme bütünlüğü çerçevesinde ayrı hesaplarda izlenmesidir.
* Kazancın ayrı bir şekilde tespit edilememesi halinde ise tevsi yatırım dolayısıyla indirimli vergi oranı uygulanacak kazanç= yapılan tevsi yatırım tutarı / dönem sonunda kurumun aktifine kayıtlı bulunan amortisman mevzuunu oluşturan iktisadi kıymetler yönünden toplam sabit kıymet tutarına (devam eden yatırımlara ait tutarlar da dahil) oranlanması suretiyle belirlenecektir.
* Sabit kıymetler açısından birikmiş amortismanları düşülmeden önceki 2024 Hesap Dönemi için enflasyon düzeltmesine sonucu değerlenen brüt tutarlar dikkate alınır.
* Boş arazi-arsa ve amortismana tabi olmadığından hesaplamada dikkate alınmaz.
* Kurumun aktifine kayıtlı olan ve amortisman mevzuunu oluşturan tüm sabit kıymetlerin toplamını dikkate almaları gerekmektedir.

 

Ersan KARACA
Yeminli Mali Müşavir
Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.