Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
YAPIM İŞİ KAPSAMINDA MALZEME ALIŞI ALICIYA AİT OLURSA KDV TEVKİFAT SINIRI DEĞİŞİR Mİ? PDF Yazdır e-Posta
28 Mayıs 2024

> KDV Tevkifatı 4/10
* Belirlenmiş alıcılara karşı ifa edilen yapım işlerinin tamamı

* KDV mükelleflerine karşı ifa edilen ve KDV dâhil bedeli 5.000.000,00 TL üzerinde olan yapım işleri yapım işleri ile bu yapım işleriyle birlikte ifa edilen mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetlerinde kapsamında 4/10 KDV Tevkifatı yapılır. Projenin genişlemesi, sözleşme bedelinin güncellenmesi ve benzeri nedenlerle 5.000.000-TL’yi aşması halinde bu tarihten itibaren tevkifat uygulanır. Alt yüklenicilere - daha alt taşerona devredilmesi halinde, işi devreden her yüklenici tarafından ilgili aşamada bedelin 5.000.000-TL’lik sınırı aşıp aşmadığına bakılmaksızın, kendisine ifa edilen hizmete ait KDV üzerinden 4/10 oranında tevkifat yapılması gerekmektedir.

* Örneğin: malzeme alışı belirlenmiş alıcı kapsamında olmayan alıcıya, işçilik müteahhide ait olmak üzere 4.000.000 TL + KDV karşılığında ihale etmiştir. Bu durumda yapım işi ihale bedeli 5.000.000-TL’lik sınırı aşmadığından tevkifat kapsamına girmez. Malzeme + işçilik müteahhide ait olur ve tüm bedel 5.000.000-TL’lik sınırı aşarsa 4/10 KDV tevkifatı yapılır. Alıcı belirlenmiş alıcı kapsamında olsaydı tutara bakılmaksınız 4/10 KDV tevkifatı yapılırdı.

> YILLARA SARİ 5/10 GELİR/KURUMLAR VERGİSİ STOPAJI
Gelir / Kurumlar Vergisi Kanununda öngörülen düzenlemeler gereği % 5 vergi tevkifatına tabi bir hakedişden söz edebilmek için,

* Faaliyet konusu işin bir yapım ve onarım işi olması,

* İnşaat ve onarım işinin birden fazla takvim yılına yaygın olması, diğer bir ifadeyle bir takvim yılında başlayıp ertesi veya daha sonraki takvim yıllarında bitirilmiş olması ( Takvim yılı 12 aylık süreyi değil, “Dönemsellik İlkesi’’ gereği , işin başladığı takvim yılından sonra gelen başka bir takvim yılında bitmesini ifade eder)

* İnşaat ve onarım işi taahhütlere bağlı olarak yapılması şartlarının, bir arada aranılması gerekir. Burada herhangi bir bedel kısıtlaması söz konusu değildir.

 

Ersan KARACA
Yeminli Mali Müşavir
Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.