Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ADİ ORTAKLIK MI İŞ ORTAKLIĞI MI - İŞ ORTAKLIĞI NE ZAMAN KARI DAĞITMALIDIR? PDF Yazdır e-Posta
02 Haziran 2024

* Adi Ortaklık Türk Ticaret Kanununda Değil, Türk Borçlar Kanununda Yer Almaktadır. Adi Ortaklığın / İş Ortaklığın Tüzel Kişiliği Yoktur.

* Adi Ortaklık / İş Ortaklığı 2 Ya Da Daha Fazla Kişinin Emeklerini Ve Mallarını Ortak Bir Amaca Erişmek Üzere Birleştirmeyi Üstlendikleri Ortaklık Türü Olup, Türk Ticaret Kanunu Ve Diğer Kanunlarla Düzenlenmiş Ortaklıkların Ayırt Edici Niteliklerini Taşımamaktadır.

* Adi Ortaklığın Gelir / Kurumlar Vergisi Mükellefiyet Yoktur. Ortaklar, Niteliği Gereği Ortaklığa Ait Olan Bütün Kazançları Aralarında Paylaşır, Kendileri Payları Oranında Beyanlarına İlave Ederler. İş Ortaklığı İse Kurumlar Vergisi Mükellefidir. Kurumlar Vergisi Mevzuatı Uyarınca Kurumların Kendi Aralarında Veya Şahıs Ortaklıkları Ya Da Gerçek Kişilerle, Belli Bir İşin Birlikte Yapılmasını Ortaklaşa Yüklenmek Ve Kazancını Paylaşmak Amacıyla Kurdukları Ortaklıklardan Bu Şekilde Mükellefiyet Tesis Edilmesini Talep Edenler Şeklinde Tanımlanmıştır. İş Ortaklıklarının Faaliyetinden Doğan Kazanç, Kurumlar Vergisine Tabi Tutulmakta Ve Vergi Sonrası Kazanç Kurumlar Vergisi Beyanname Verme Süresi İçinde Ortaklara Dağıtıldığı Kabul Edilecektir. İşin Bitiminde Yasal Yükümlülükler Yerine Getirildikten Sonra Mükellefiyeti Sona Erdirilir. İşin Bitiminde Ortaya Çıkan Kazanç, İşin Bittiği Yılın Kazancı Olarak Beyan Edilerek Vergilendirilir.

* KDV/ Muhtasar Beyanname Uygulamasında Adi Ortaklıklar, Bağımsız İşletme Birimleri Olarak Ayrı Vergi Mükellefiyetine Sahiptir. Buna Göre; Adi Ortaklıklarca Defter Tutma, Belge Düzenleme, Muhafaza Ve İbraz Gibi Vergi Ödevleri İle Beyanname Verme Ve Vergi Ödeme Gibi Mükellefiyetlerinin Ortaklarından Ayrı Olarak Yerine Getirilmesi, Ortaklığın KDV İle İlgili Hesaplarının, Ortakların Varsa Şahsi İşletmelerindeki İşlemlerden Ayrı Yapılması Gerekir.  KDV Yönünden İşletme Bazında Değerlendirilen Adi Ortaklıklarda, KDV Beyannamesi Ortaklık Adına Düzenlenir Ve Ortaklardan Birisi Tarafından İmzalanmak Suretiyle İlgili Vergi Dairesine Verilir.

* Ortaklarının Tamamı Basit Usule Tabi Olan Adi Ortaklıkların Teslim Ve Hizmetleri De Bu Hüküm Kapsamında Değerlendirilir ve Mal Teslimi / Hizmet İfaları KDV'den İstisnadır. Adi Ortaklık İşletme Hesabı Esasına Göre Defter Tutabilir. İş Ortaklığı Kurumlar Vergisi Mükellefi Olarak Bilanço Esasına Tabi Olmak Zorundadır.

 

Ersan KARACA
Yeminli Mali Müşavir
Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.