Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SMMM / YMM'ler Geriye Dönük veya Tahsilat Olmadan e-SMM Kesebilir Mi? PDF Yazdır e-Posta
05 Haziran 2024

Vergi Usul  Kanunu 236. Maddesine göre Serbest Meslek Erbabı , mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için 2 nüsha serbest meslek makbuzu tanzim etmek ve bir nüshasını müşteriye vermek, müşteri de bu makbuzu istemek ve almak mecburiyetindedir. Bu durumda Serbest Meslek Erbabı açısından tahsilat esası geçerli olduğundan tahsilat yapıldığı zaman makbuz düzenlenmek zorundadır. Burada 7 günlük bir süre bulunmamaktadır. Bu kuralın tek istisnası tahakkuk esasına bağlı KDV olup, Hesaplanan KDV için tahsil edilmemesi halinde bile serbest meslek makbuzu kesilmesi gerekir. Burada bir hatırlatma yapmakta yarar vardır. KDV haricinde serbest meslek makbuzu tanzimi tahsilat yapıldığı anlamına gelir, bu nedenle KDV haricinde tahsilat yapılmadan serbest meslek makbuzu tanzimi alacağın takibi açısından risklidir.

Vergiden muaf olmayan Serbest Meslek Erbaplarının 509 Nolu Tebliğine göre serbest meslek makbuzlarını “e-Serbest Meslek Makbuzu” olarak düzenlemeleri zorunludur.

Gelir İdaresi Başkanlığınca yayımlanan 22/5/2024 tarihli duyuru ile e-Arşiv Fatura, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu ve e-Adisyon uygulamalarının e-Arşiv Raporlarında "İmza Zamanı" alanı zorunlu hale getirilmiştir. Ancak bu tarihten önceki e-Serbest Meslek Makbuzunda da sistem üzerinde idarece tespitler yapılması muhtemeldir.

353. Maddeye göre verilmesi ve alınması icap eden e-Serbest Meslek Makbuzun verilmemesi, alınmaması, düzenlenen bu belgelerde gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi, bu belgelerin elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekirken Maliye Bakanlığınca belirlenen zorunlu haller hariç olmak üzere kâğıt olarak düzenlenmesi ya da hiç düzenlenmemiş sayılması halinde; bu belgeleri düzenlemek ve almak zorunda olanların her birine, her bir belge için 2024 yılı için 3.400 TL'den aşağı olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10'u nispetinde Özel Usulsüzlük Cezası kesilir. Bir takvim yılı içinde her bir belge nevine ilişkin olarak tespit olunan yukarıda yazılı Özel Usulsüzlük Cezası için kesilecek cezanın toplam 2024 yılı için 1.700.000 TL'yi geçemez.

 

Ersan KARACA
Yeminli Mali Müşavir
Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.