Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
AREFE VE BAYRAM TATİLİ ÇALIŞMALARINDA ÖNEMLİ NOTLAR PDF Yazdır e-Posta
06 Haziran 2024

✅ Arefe ve bayram tatili sonrası için idari izin verilebilir.
✅ Arefe ve bayram tatili sonrası için yıllık izin kullandırılabilir. (İşveren izne çıkartıyorsa bir bölümü 10 günden aşağı kullandırmama kuralı unutulmamalı)
✅ Arefe ve bayram tatili sonrası için işçinin talebi varsa ücretsiz izin verilebilir. İşveren ücretsiz izne zorlayamaz.
✅ Arefe ve bayram tatili sonrası için çalışma yapmayıp daha sonrasında telafi çalışması yaptırılabilir. (günlük en fazla 3 saat, resmi ve hafta tatili harici günlerde)
✅ İşçiden bayram tatilinde çalışma için yazılı onay alınmış veya ihtiyacın doğduğu zamanda onay alınmış ise bayramda işçi çalışma yapmak durumundadır.
✅ Bayram tatilinde çalışan işçiye 1 günlük ücreti çalışmadan ödenir, çalışmasına karşılık da 1 günlük yevmiye daha ödenir.
✅İş Sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile resmi ve bayram tatilinde çalışılması halinde ücretin daha fazla belirlenmesi durumunda işveren belirlenen ücreti işçiye ödemelidir.
✅ Arefe günü yarım gün çalışılması durumunda işçiye o günün ücreti tam ödenir. yarım gün resmi tatilin kullandırılmayıp çalışılması durumunda yarım günlük ek yevmiye ödenir.
✅ Bayram tatilinde çalışılsın veya çalışılmasın tatil günlerinin ücreti ödenir.
✅ Bayram tatilinde çalışmaya onay vermiş işçinin işe gelmemesi devamsızlık olarak değerlendirilebilir. Ancak işçinin bugünde onayı olduğu halde gelmemesi durumunda işçinin resmi tatil ücreti kesilmez.
✅ Bayram tatilinde işçinin gün içinde 1 saat bile çalışması olsa o gün için ek bir yevmiye tam ödenmelidir.
✅ Bayram tatili öncesi yıllık izin kullandırılacak ise bayram tatili ve hafta tatiline denk gelen süreler yıllık izin süresinden sayılmamalı
✅İşçinin bordrosunda tatil süreleri gösterilmelidir.
✅Bayram tatilinde çalışılması durumunda prime esas kazanç 2024 yılı için haziran ayına dahil edilmelidir.
✅Kısmi süreli çalışanlara da kısmi süreli çalıştığı günler resmi tatile denk geliyorsa kısmi süreli olarak ücreti ödenmelidir.
✅Bayram tatilinde işçinin ücrete hak kazanması için iki durum vardır. Birincisi işçi çalışmasa da o günün ücreti ödenir. İkincisi işçi bugünlerde çalıştı ise ayrıca çalıştığı her gün için bir günlük yevmiye ödenir. İşçinin bayram tatili ücretine veya resmi tatil ücretine hak kazanabilmesi için hafta tatilinde olduğu gibi tatil öncesi çalışma veya çalışılmış sayılan durumların varlığı aranmaz. Örneğin işçinin kurban bayramı 1. günü işe başladığını varsayalım. Bu durumda işçi bugün çalışırsa 1+1 günlük yevmiyeye hak kazanır. Çalışmaz ise o günün ücreti ödenir.

Bu resim için metin sağlanmadı

Murat Delip

İş Hukuku | Bordrolama | İK Teknolojileri | Kişisel Gelişim | İçerik Üreticisiİş Hukuku | Bordrolama | İK Teknolojileri | Kişisel Gelişim | İçerik Üreticisi