Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KDV İadelerinin Mahsuben Talep Edilmesinde Gecikme Zammı Hususu PDF Yazdır e-Posta
09 Haziran 2024
✔️Mükelleflerin standart iade talep dilekçeleri ile yapmış olduğu mahsup talepleri, yapılan tetkikler ve kontrol raporunun segment sorgulamaları neticesinde tespit edilen hususların mükellefe bir yazı ile bildirilmesiyle işleme alınır. Eksiklik yazısının mükellefe tebliğ tarihinden itibaren 30 günlük süre içerisinde düzeltilmesi kaydıyla, mükellefin mahsup dilekçelerini verdiği tarih itibarıyla talepleri yerine getirilir ve gecikme zammı uygulanmaz.
 
▪️Ancak 30 günlük sürenin geçirilmesi sonrasında mükelleflere eksiklik yazısının tebliğ tarihi ile eksikliğin giderildiği tarih arasına denk gelen kısım için gecikme zammı uygulanır. Eksikliğin giderildiği tarih olarak ta izahat istenen hususlar için izah dilekçesinin kayıtlara alındığı, kontrol raporu segment hataları için ise hataların giderildiği tarih olarak ifade edilebilir.
 
✔️YMM KDV iadesi tasdik raporu ile oluşturulacak olan mahsuben iade taleplerinde ise Standart iade talep dilekçesi ile YMM KDV iade raporunun eksiksiz ibraz edilmesi kaydıyla, mükelleflerin iade talep dilekçeleri tarihi itibarıyla mahsup talepleri yerine getirilmektedir.
 
▪️Ancak eksikliklerin bulunması durumu iki başlığa ayrılabilir: (muhteviyat eksikliği/temel eksiklik)

 

Temel eksiklik YMM KDV iadesi tasdik raporunun karşıt incelemeler dahil ekleriyle birlikte ibraz edilmemesi durumudur. Bu durumda raporun vergi dairesine eksiksiz ibraz edildiği tarih itibarıyla mahsup işlemleri yerine getirilecektir. Bir diğer eksiklik ise muhteviyat eksikliğidir. Bu eksiklik türünde listelerin, rapor ve eklerinin v.b eksiksiz ibraz edildiği ancak mevzuatta, ifadelerde veya hesaplamalardan kaynaklanan bir eksikliğin bulunmasıdır. Bu eksikliklerin giderilmesi konusunda YMM den izahat istenmekte ve 30 günlük süre içerisinde eksikliğin giderilmesi durumunda, iade talep dilekçesi tarihi itibarıyla mahsup işleminin yerine getirileceği, gecikme zammı uygulanmayacağı ifade edilmektedir.
 
Muhammet Y.

Hazine ve Maliye Bakanlığı , Gelir İdaresi Başkanlığı

Linkedin paylaşımından alıntı yapılmıştır.