Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşçinin Ehliyetine El Konulması Haklı/Geçerli Nedenle Fesih Sebebi Olabilir mi? PDF Yazdır e-Posta
10 Haziran 2024

İşçinin kendi kusur ve davranışları veya alkollü araç kullanımı nedeniyle ehliyetine el konulması durumunda işveren haklı veya geçerli nedenle fesih yapabilir mi?

Bu soruya cevap verebilmek için
☑İşverenin iş amacıyla araç tahsisi olması
☑Ehliyet, işin yapılması için önemli mi?
☑Ehliyete el konulma nedeni işçiden mi kaynaklandı
☑Ehliyetine el konulan işçiye başka görev verilebilir mi?
gibi sorulara cevap vermek gerekir.

İşverenin tahsis ettiği araçla işin yapılması sırasında veya mesai haricinde alkollü araç kullanması ve ehliyetine el konulması durumunda işçi görevini yerine getiremeyecekse örneğin şoför olarak veya işyerinin ürettiği ürünleri pazarlama görevi olması gibi ehliyetin zorunlu olduğu durumda işçinin iş akdi haklı nedenle feshedilebilir

İşçinin davranışları nedeniyle mesai içerisinde ehliyetine el konulması başka sorunlara da yol açabilir
☑Alkollü araç kullanımı araç içindeki işçiler için hayati tehlike oluşturması
☑Kaza sonrası maddi kayıp
☑İş Kazası sonrası yaralanma veya ölümle sonuçlanma

gibi işveren açısından da sorunlara neden olabilir.

Bu nedenle işçilerin bu konuda yazılı olarak uyarılması ve araç kullanım talimatıyla da işçiye tebliğ edilmesi, gerekli önlemleri alması gerekir.

Ehliyetin el konulması nedeniyle
✅ işçi bir haftadan fazla çalışmaktan alıkoyan sebep ortaya çıkarsa işveren İş Kanunu 25. madde III. bendine göre işlem yapabilir.
✅Haklı fesih durumu ortaya çıkması halinde işçiye kıdem ve ihbar tazminatı ödenmez.
✅Durum geçerli nedenle feshe imkan veriyorsa işçiye bildirim süresi verilerek veya ihbar tazminatı ödenerek, şartlar sağlanıyorsa kıdem tazminatı ödenerek iş akdi feshedilebilir.

Not: İşçinin şoför olarak çalışması ve ehliyetine kendi kusur ve davranışları nedeniyle el konulması ve bu durumu işverenden saklayarak çalışmaya devam etmesi hali de işveren açısından başka haklı neden teşkil edecektir. İşverenin güvenini kötüye kullanmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışı nedeniyle iş akdi feshedilecektir.

Murat Delip

 

İş Hukuku | Bordrolama | İK Teknolojileri | Kişisel Gelişim | İçerik Üreticisi