Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
E-Defter Ve Beratlar Yüklenmez İse Karşılaşılacak Riskler (Mücbir Sebepler Hariç) PDF Yazdır e-Posta
10 Haziran 2024

* Açılış Onayı: Hesap Döneminin İlk Ayına İlişkin Olarak Alınan Elektronik Defter Beratını, Kapanış Onayı: Hesap Döneminin Son Ayına İlişkin Olarak Alınan Elektronik Defter Beratını İfade Eder.

* Hukuk Muhakemeleri Kanunu 222. Maddeye Göre Ticari Defterlerin, Ticari Davalarda Delil Olarak Kabul Edilebilmesi İçin, Kanuna Göre Eksiksiz Ve Usulüne Uygun Olarak Tutulmuş, Açılış Ve Kapanış Onayları Yaptırılmış Ve Defter Kayıtlarının Birbirini Doğrulamış Olması Şarttır.

* Yasal Defterler Tutulmamış Veya Tasdik Ettirilmemiş Olursa Vergi Usul Kanunu 30. Maddeye Göre Re’sen Takdir Nedenidir.

* Vergi Usul Kanunu 352. Maddeye Göre Tasdiki Mecburi Olan Defterlerden Herhangi Birinin Tasdik Muamelesinin Yaptırılmamış Olması (Kanuni Sürenin Sonundan Başlayarak 1 Ay Geçtikten Sonra Tasdik Ettirilenler, Tasdik Ettirilmemiş Sayılır.  1. Derece Usulsüzlük Cezası Gerektirir. Re’sen Takdir Nedeni Var Olduğu İçin Cezalar İki Kat Olarak Kesilir. Tasdiki Mecburi Olan Defterlerden Herhangi Birinin Tasdik Muamelesinin, Süresinin Sonundan Başlayarak Bir Ay İçinde Yaptırılmış Olması 2. Derece Usulsüzlük Cezası Gerektirir.

* KDV Kanunu 34. Maddeye Göre Yurt İçinden Sağlanan Veya İthal Olunan Mal Ve Hizmetlere Ait Katma Değer Vergisi, Alış Faturası Veya Benzeri Vesikalar Ve Gümrük Makbuzu Üzerinden Ayrıca Gösterilmek Ve Bu Vesikalar Kanuni Defterlere Kaydedilmek Şartıyla İndirilebilir. Bu Durumda KDV İndirimleri Hatta KDV İadeleri Risk Altında Olacaktır. 

 

Ersan KARACA
Yeminli Mali Müşavir
Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.