Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
FİNANSAL KİRALAMA YOLUYLA OTOMOBİL ALIMINDA FAİZ GİDERLERİNE DİKKAT! PDF Yazdır e-Posta
12 Haziran 2024

Finansal kiralama yoluyla otomobil alınması durumunda, finansal kiralama sözleşmesine istinaden yapılacak anapara borç ödemeleri ile faiz giderlerinin dönemselliğe uygun şekilde muhasebeleştirilmesi önem arz eder.

Öte yandan, faiz giderlerinin ilk yıl iktisadi kıymetin maliyetine eklenmesinin zorunlu olduğunu, sonraki yıllarda ise gider veya maliyet olarak dikkate alınması konusunda mükelleflerin tercih hakkının bulunduğunu gözden kaçırmayalım.

Aktife alındığı dönemi izleyen dönemlerde faiz giderlerinin, tercihen doğrudan gider olarak dikkate alınması durumunda ise bu giderlerin en fazla %70'i kadarlık kısmının gider olarak dikkate alınabileceğini de unutmayın. Ayrıca, gider yazılması yerine faiz giderlerinin binek otomobilin maliyetine eklenmesi durumunda, otomobile ilişkin ayrılacak amortismanın aktife alınan yıl için belirlenen amortismana sınırını aşmamasına özen gösterilmesi gerekiyor.

Son olarak binek otomobilin mülkiyetinin sözleşme süresi bitiminde kiracıya geçmesinin kararlaştırıldığı durumlarda, KDV'nin kiracı tarafından indirim konusu yapılmasının mümkün olamayacağını bilmeniz gerekiyor.

Soner Ülgen

Tax partner at Northwest Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

 

Linkedin paylaşımından alıntı yapılmıştır.