Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tapu İşlemlerinde Değişiklikler Yapılıyor! PDF Yazdır e-Posta
13 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in özellikle konut sektörünü içeren değişiklik paketinin detayları ortaya çıktı.

Düzenlemede iki temel noktaya odaklanılırken, bayram sonrası yapılacak değişiklik ile tapu harçları, emlak vergileri ve kullanılmayan konutlar için yeni uygulamalar hayata geçirilecek.

Yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesiyle birlikte ekonomi modelinde yaşanan 180 derecelik değişim, birçok toplumsal alanda yeni değişikliklere neden oluyor.

Tapu sahipleri ve emlak vergisi gibi alanlarda bir süredir dillendirilen iddialar yavaş yavaş somutlaşmaya başlarken, yapılacak düzenlemenin taslak aşaması kulislerden sızdırıldı.

MİLYONLARCA TAPU SAHİBİNİ İLGİLENDİREN DÜZENLEME

Son günlerde toplumda vergi yükü düşük olarak görülen birçok kesim için harekete geçen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bakanlık personellerine özellikle yeni gayrimenkul satış işlemleri için inceleme talimatı verdi.

Tapu harcını az ödemek isteyen alıcı ve satıcı, evin satış fiyatını gerçekte olan satış değerinin oldukça altında göstererek ödeyecekleri harç bedelini de büyük oranda düşürebiliyor.

Satılacak dairenin bulunduğu ilçe sınırlarına göre belirlenen minimum metrekare değeri, dairenin ilçe sınırlarında yer aldığı belediye tarafından ilan edilmekte. Gayrimenkul ticareti esnasında satılacak evin rayiç bedeli yerine belediyenin belirlediği minimum rakamı göstererek tapu harç bedelini az ödemek ise vatandaşların sıklıkla başvurduğu bir yöntem olmaya devam ediyor.

Ancak söz konusu yöntem, ilk aşamada cazip gözüküyor olsa da gayrimenkulün değerini daha az göstererek masraftan kaçınmak isteyenler bakanlık radarına yakalanabiliyor.

BOŞ TUTULAN DAİRELER İÇİN EK VERGİ GELEBİLİR

2022 yılının Temmuz ayında hayata geçirilen konutta yüzde 25'lik zam tavanı, geçtiğimiz günlerde yapılan açıklama ile boşa düşürülmüştü. Şimşek, bu yıl söz konusu sınırlamaya son verileceğini belirtirken, piyasa şartlarının bozulmaması adına bakanlık tarafından yeni kısıtlamalara gidilecek.

Kira fiyatlarına yönelik sınırlamalar nedeniyle yıllardır piyasa şartlarının çok altında kira alan birçok ev sahibi, yeni dönemde evini kiraya vermemeyi ve boş bırakmayı düşünüyor. Bu durumun emlak piyasasına yönelik yeni bir tehdit oluşturmasının ardından alınacak karar ile boş konutlar için yeni bir vergi kalemi devreye sokulacak.

Bayram sonrası resmen açıklanması planlanan düzenleme ile kullanılmayan konutlar için konut sahiplerinden kullanılmayan konut vergisi alınacak.

 

https://www.istegundem.com/haber/tapuda-yeni-donem-basliyor-iste-degisiklikler/285296