Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İş Ortaklığı Kapsamında Yapılan İşin İşletme Hakkının Da Alınması Durumunda İş Ortaklığının Devam Edip Etmeyeceği PDF Yazdır e-Posta
09 Mayıs 2024

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı

Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

E-17192610-125[KV-23-511]-

09.05.2024

Konu

:

İş ortaklığı kapsamında yapılan işin işletme hakkının da alınması durumunda iş ortaklığının devam edip etmeyeceği

 

         

İlgi:

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, İş Ortaklığınızın, … İhtisas Organize Sanayi Bölgesi arıtma tesisinin altyapı yapım işi ve işletme hakkını üstlenmek amacıyla kurulduğu ve söz konusu işe ilişkin sözleşme kapsamında yapım işi bittikten sonra tesisin işletme hakkının da … ay süre uhdenizde kalacağı belirtilerek, yapım işi ve işletme hakkının aynı iş ortaklığı ile devam edip edemeyeceği ile iş ortaklığına ilişkin elde edilen kazancın ne zaman beyan edileceği hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendine göre, iş ortaklıkları kurumlar vergisi mükellefleri arasında sayılmış olup, Kanunun 2 nci maddesinin yedinci fıkrasında aynı maddenin diğer fıkralarında yazılı kurumların kendi aralarında veya şahıs ortaklıkları ya da gerçek kişilerle, belli bir işin birlikte yapılmasını ortaklaşa yüklenmek ve kazancını paylaşmak amacıyla kurdukları ortaklıklardan bu şekilde mükellefiyet tesis edilmesini talep edenlerin iş ortaklığı olarak sayılacağı hüküm altına alınmıştır.

1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "2.5-İş Ortaklıkları" başlıklı bölümünün "2.5.2. Unsurları" alt başlıklı bölümünde;

"Kurulacak olan iş ortaklığının kurumlar vergisi mükellefi sayılabilmesi için en az aşağıdaki unsurları taşıması gerekir.

- Ortaklardan en az birisinin kurumlar vergisi mükellefi olması,

- Ortaklığın belli bir işi sonuçlandırmak üzere yazılı bir sözleşmeyle kurulması,

- İş ortaklığı konusunun belli bir iş olması,

- Birlikte yapılacak olan işin belli bir süre içinde gerçekleştirilmesinin öngörülmesi,

- İş ortaklığı ile işveren arasında bir yüklenim sözleşmesinin olması,

- Tarafların, müştereken yüklenilen işin belli bir veya birden fazla bölümünden değil, tamamından işverene karşı sorumlu olmaları,

- İşin bitiminde kazancın paylaşılması,

- Birlikte yapılması öngörülen ve müştereken yüklenilen işin bitimi ve Vergi Usul Kanununda belirtilen mükellefiyetle ilgili ödevlerin tamamının yerine getirilmesiyle mükellefiyetin sona ermesi.

...

İş ortaklığı, devamlılık gösteren ve aynı nitelikte olan iş veya işler için değil, belirli bir sürede bitecek bir iş için kurulacak ve tam mükellefiyete tabi olacaktır.

Yukarıda sayılan unsurları taşımak kaydıyla, iş ortaklıkları her türlü iş için kurulabilecektir.

Belli bir iş için kurulan iş ortaklığında işverenin birden fazla olması, iş ortaklığının da birden fazla olmasını gerektirmez. Ancak bir işverene karşı birden fazla işin, yukarıda tanımı yapılan iş ortaklığı çerçevesinde yüklenilmesi halinde her iş, ayrı bir iş ortaklığının kurulmasını gerektirecektir.

Örneğin; bir hidroelektrik santrali inşası işi için tek bir iş ortaklığı kurulabilir. Aynı işveren tarafından söz konusu santral ile bağlantılı elektrik iletim sisteminin kurulması işi için ayrı bir ihale düzenlendiği takdirde bu iş için ayrı bir iş ortaklığı kurulması gerekmektedir.

İş ortaklığının kurumlar vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesi, ortaklığın kuruluş mukavelesinde gösterilen merkezinin bulunduğu yer vergi dairesidir. Mukavelede, ortaklık merkezi belirtilmemiş ise iş merkezinin bulunduğu yer vergi dairesi, bağlı olduğu vergi dairesi olacaktır.

Belli bir iş için kurulacak olan iş ortaklığında işin bitim tarihi, taahhüt sözleşmesinde belirlenen esaslara göre tayin olunacaktır. Ancak, işin bitimi iş ortaklığının da sona erdiğini göstermez. Bu iş dolayısıyla mükellefiyetle ilgili ödevlerin tamamının da yerine getirilmesi (Örneğin, tahakkuk eden vergilerin tamamının ödenmesi) gerekir. Vergisel ödevlerin tamamının ikmal edilmesinden sonra iş ortaklığı sona ermiş sayılır.

Öte yandan, iş ortaklıklarının tasfiyesi, Borçlar Kanunundaki adi ortaklıkların dağılmasına ilişkin hükümlere göre yapılacaktır."

açıklamaları yer almaktadır.

Diğer taraftan, İş Ortaklığınız ile … İhtisas Organize Sanayi Bölgesi arasında imzalanan "…"ne ilişkin sözleşmenin "Sözleşmenin Türü ve Bedeli" başlıklı 6 ncı maddesinde, "İşbu sözleşme, … Ihtisas Organize Sanayi Bölgesi … Tesisleri Yapım İşi'ne ait anahtar teslim yapım ve hizmet sözleşmedir.

...

İş Kapsamında … Tesisisin Geçici kabulünden sonra … (…) aylık işletme faaliyetleri süreci başlar ve işletme YÜKLENİCİ tarafından BÖLGE adına yapılır. ..." açıklamalarına yer verilmiştir.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, İş Ortaklığınızın uhdesinde kalan … İhtisas Organize Sanayi Bölgesi arıtma tesisinin altyapı yapım işine ilişkin elde edilecek kazancın, faaliyetin sona erdiği yıla ilişkin kurumlar vergisi beyan döneminde beyan edilmesi, iş ortaklığınızın vergisel ödevlerinin tamamının ikmal edildiği tarihe kadar mükellefiyetle ilgili tüm ödevlerini yerine getirmesi gerekmektedir.

Öte yandan, kurumlar vergisi mükellefi olan iş ortaklığı, belirli bir sürede bitecek bir iş için kurulabilecek olup, birden fazla işin kurumlar vergisi mükellefiyeti kapsamında iş ortaklığınca taahhüt edilebilmesi için her iş için ayrı bir iş ortaklığının kurulması gerekmektedir.

Bu bağlamda, … tesisi yapım işi ve bu tesisin işletme faaliyeti birbirinden bağımsız iki ayrı iş olarak değerlendirilecek olup, … tesisinin … ay süreyle işletilmesi için İş Ortaklığınız adına ayrı kurumlar vergisi mükellefiyetinin tesis edilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.