Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Teşvik Belgeli Yatırımda Sabit Yatırım Tutarı İle Gerçekleşen Yatırım Tutarı Farklı İse Yatırıma Katkı Tutarı(YKT) Hangisi Üzerinden Hesaplanır? Faiz ve Kur Farkları YKT' nin Hesabında Dikkate Alınır mı? PDF Yazdır e-Posta
30 Haziran 2024

(Adana Vergi Dairesi Başkanlığı'nın14.05.2024 Tarihli Özelgesi)

???? Söz konusu özelgede İndirimli KV uygulamasında YTB'de yer alan harcama tutarlarına göre hesaplanan YKT'nin dikkate alınması gerektiğini, ekonomik gelişmelere paralel olarak YTB'de belirtilen yatırımlara ilişkin harcamanın fiilen artmış olmasının hesaplanan YKT tutarını değiştirmeyeceğini belirtmektedir.

Yorum: Teşvik belgesinde yer alan sabit yatırım tutarı öngörüden ibarettir. Dolayısıyla gerçekleşen ile öngörülen arasında farklılaşma olması gayet normaldir. Yatırım teşvik mevzuatı, belgede kayıtlı miktar aşılmadığı sürece tutar aşımları için belge revize şartı aramamaktadır. Zaten Bakanlık da sürekli revize etme ihtiyacını ortadan kaldırmak için Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki Kararın Uygulamasına İlişkin 2012/1 serino.luTebliğin 16'ncı maddesinde 2018 yılında değişiklik yapmıştır. Miktar aşımları muhakkak surette revize edilmeli iken Tutar aşımlarında revizeye ihtiyaç bulunmamaktadır. Dolayısıyla, miktar aşımı olmadığı sürece, gerçekleşen yatırım harcamasının belgede kayıtlı sabit yatırım tutarını aşması halinde YKT'nin gerçekleşen yatırım harcaması üzerinden de hesaplanması gerektiği kanaatindeyim.

???? ????Yine özelgede, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca YTB'li yatırımla ilgili olarak yatırım harcaması başta olmak üzere diğer konularda revizelerin yapılması durumunda, revize tarihinden itibaren ilave harcamalar üzerinden hesaplanan yatırım katkı tutarları dikkate alınabilecektir.

Yorum: Malumunuz KV indiriminden yararlanan birden fazla yatırım türü (bölgesel, proje bazlı, hamle vb) bulunmamaktadır. Her ne kadar yatırım türleri farklılaşsa da vergi indirimine ilişkin düzenleme sadece KVK'nın 32/A maddesidir. Dolayısıyla, uygulama yatırım türüne göre değişiklik gösteremez. Bu kapsamda belge üzerinde yapılan revize işlemine bağlı olarak ortaya çıkan yeni durumdan revize tarihinden değil de yatırımın başlangıç tarihinden itibaren yararlanılması gerektiği kanaatindeyim. Çünkü burada özelgeler ile Cumhurbaşkanı kararının birbiri ile çeliştiğini görmekteyiz. Bu nedenle özelge mi Cumhurbaşkanı kararı mı üstündür tartışmasını anlamsız olduğu açıktır.

Şaban Atuçuran

Tax Director At KPMG; Sworn in CPA, YMM; (E. Hesap Uzmanı)

 

Linkedin paylaşımından Alıntı yapılmıştır