Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Askerlik Hizmeti Nedeniyle Fesihte Bilmeniz Gerekenler PDF Yazdır e-Posta
02 Temmuz 2024

1) Askerlik nedeniyle fesih için bildirim süresi beklemenize gerek yok. İşveren aynı şekilde sizden bildirim süresi beklemenizi isteyemez ve ihbar tazminatı talep edemez.
2) Askerlik nedeniyle iş akdinizi feshettiğinizi ve askerlik sevk belgenizi mutlaka dilekçenize ekleyin.
3) Askerlik nedeniyle fesihte ihbar tazminatı talep edemezsiniz. Ancak şartlar sağlanıyorsa kıdem tazminatı ödenmelidir.
4) Askerlik nedeniyle fesih yapıldığı tarih itibariyle ayrıca kullanılmamış yıllık izin varsa ücreti, prim, fazla çalışma vb. ödenmelidir.
5) Askerliğinizi bedelli olarak yapacak iseniz işveren de kabul ederse askerlik süresince ücretsiz izin kullanabilirsiniz.
6) Askerlik süresince ücretsiz izin kullanır iseniz bu süre zarfında prim gün bildirimi ve ücret ödenmez.
7) Askerlik dönüşü işveren boş yer varsa derhal, yoksa ilk boşalacak yerde o andaki şartlarla işe almalıdır.
8) İşveren işçinin işe başlama isteğine makul sürede cevap vermelidir. İşveren işçiyi işe başlatmaz ise bu durumda işçiye 3 aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur.
9) Askerlik nedeniyle en erken ne zaman feshedebilirim sorusunun cevabı iş Kanunu'nda yok ancak makul süre içerisinde askere gidilmelidir.
10) Askerden sonra aynı işyerinde çalışmak istiyorsanız askerden döndükten sonra 2 ay içerisinde işverene başvurmalısınız.
11) Askerlik nedeniyle fesihte işsizlik maaşı şartları sağlanması halinde askerden dönüşte işsizlik maaşına başvurabilirsiniz. Askerlik süresince işsizlik maaşı ödenmez.
12) Aynı işyerinde işe başlayıp başlamama konusunda kararı işçi verecektir.

Murat Delip

 

İş Hukuku | Bordrolama | İK Teknolojileri | Kişisel Gelişim | İçerik Üreticisi