Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yeni Torba Kanun Teklifinde Yer Alan SGK Düzenlemeleri PDF Yazdır e-Posta
17 Temmuz 2024

Image

"Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" 16/7/2024 tarihinde TBMM’ye sunulmuştur.

Kanun Teklifi, yürütme ve yürürlük maddeleri hariç 51 maddeden oluşmaktadır.

Kanun Teklifiyle, diğer bazı düzenlemeler yanında sosyal güvenlik mevzuatına ilişkin aşağıdaki düzenlemelerin yapılması öngörülmektedir.

Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim Oranın Artırılması

Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, sigortalının prime esas kazancının %2dir ve bu primin tamamını işveren ödemektedir.

Bu Kanunun Teklifinin 28 inci maddesi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 81 inci maddesinde öngörülen değişiklikle, kısa vadeli sigorta kolları prim oranının %2’den %2,25’e artırılması düzenlenmektedir.

Ayrıca bu oranı %1,5 oranına kadar düşürmeye ya da %2,5 oranına kadar artırmaya ilişkin Cumhurbaşkanına yetki verilmektedir.

En Düşük Emekli Aylığının Yükseltilmesi

5510 Sayılı Kanunun Ek 19 uncu maddesinde, malullük ve yaşlılık sigortasından ödenen aylıklar ve aylıklar ile birlikte her ay itibarıyla yapılan ödemeler toplamı dosya bazında, 5454 sayılı Kanunun 1 inci maddesi uyarınca yapılacak ek ödeme dâhil 10.000 Türk lirasından az olamayacağı hükme bağlanmıştır.

Bu Kanun Teklifinin 29 uncu maddesi ile 5510 Sayılı Kanunun Ek 19 uncu maddesinde öngörülen değişiklikle, en düşük emekli aylığının 10.000 TL’de 12.500 TL’ye yükseltilmesi düzenlenmektedir.

5 Puanlık SGDP Prim Teşvikinin Kaldırılması

5510 sayılı Kanun’un Geçici-95 inci maddesi kapsamında emekli olanların (EYT), en son çalıştıkları özel sektör işyerinde sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi olarak çalışmaya başlamaları halinde, SGDP işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar, anılan maddenin ikinci fıkrası uyarınca Hazinece karşılanmaktadır.

Bu Kanun Teklifinin 30 uncu maddesi ile 5510 sayılı Kanunun geçici 95 inci maddesinde öngörülen değişiklikle, 5 puanlık SGDP prim teşvikinin kaldırılması düzenlenmektedir. verginet.net

Söz konusu Kanun Teklifine aşağıdaki bağlantı yoluyla ulaşabilirsiniz.