Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
TEKNOKENTLERDE KAZANÇ İSTİSNASI ORTADAN KALKMIYOR SADECE ASGARİ YÜZDE 10 VERGİ GELİYOR PDF Yazdır e-Posta
18 Temmuz 2024
Bilindiği üzere, ticari bilanço karına kanunen kabul edilmeyen giderleri ekledikten sonra indirim ve istisnalar öncesi kurum kazancına ulaşıyoruz.
 
Torba yasa ile getirilmesi düşünülen düzenleme ile kurumlar vergisi mükellefleri için yurt içi asgari kurumlar vergisi öngörülmüş ve getirilecek düzenlemeye göre Kurumlar Vergisi Kanununun 32 ve 32/A maddelerine göre hesaplanan verginin indirim ve istisnalar öncesi kurum kazancının yüzde 10'undan az olmayacağı hüküm altına alınmıştır.
 
Her ne kadar kanun düzenlemesinde indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancından yüzde 10 vergi alınacağı öngörülmüş olsa da bazı istisna ve indirim kalemlerinin bu kazançtan düşüleceği hüküm altına alınmıştır. Bu kalemlerin hangileri olduğu yasa maddesinde tek tek sayılmış. Örneğin ticari bilanço karınız 5.000.000,00 TL, kanunen kabul edilmeyen gideriniz 250.000,00 TL dolayısıyla indirimi ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancınız 5.250.000,00 TL oluyor. Anılan tutar üzerinden hesaplanacak yüzde 10 vergi tutarı olan 525.000,00 TL'den daha az vergi ödeme şansınız olmayacak.
 
Tabi bazı istisna ve indirimlerin indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancından indirilmesine izin verildiği için yüzde 10 vergi hesaplanacak matraha ulaşmak için bu kalemlerin düşülmesi ve kalan tutar üzerinden yüzde 10 vergi hesaplanması gerekiyor. Düşülecek kalemlere tam mükellefiyeti tabi kurumun iştirakten elde edilen kar payları, emisyon primi, sat geri al kiralama işlemlerini örnek olarak verilebilir. Yasa metninde Teknokent kazanç istisnasının indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancından indirileceğine dair bir düzenleme bulunmamaktadır. Düzenleme sadece mikro ve küçük işletmelerin istisna kapsamındaki Teknokent kazançları ile Ar-ge ve tasarım indirimleri ile sınırlı tutulmuştur.
 
Bunun dışındaki Teknokent kazançları elde eden mükellefler yurt içi asgari kurumlar vergisi yükü ile karşı karşıya kalacaklardır.
 
DR. SONER ÜLGEN YMM

 

Linkedin paylaşımından Alıntı yapılmıştır