Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi Yasa Teklifinde Son Durum! PDF Yazdır e-Posta
19 Temmuz 2024

16/7/2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan 'Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bazı değişikliklere uğrayarak kabul edilmiştir. Kanun teklifi, Genel Kurul görüşmeleri sonrasında yasalaşacaktır.

Kanun Teklifinin ilk haline ilişkin açıklamalarımıza 2024/26 sayılı sirkülerimizde yer vermiştik. Bu sirkülerimizde ise teklifte Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapılan değişikliklere yer verilmektedir.

Teklifte, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapılan bazı değişiklikler aşağıdaki gibidir.

Yurt İçi Asgari Kurumlar Vergisi Uygulaması

Bu Kanun Teklifinin 36 ncı maddesi ile Kurumlar Vergisi Kanununa eklenmesi öngörülen “Yurt içi asgari kurumlar vergisi” başlıklı 32/C maddesiyle, yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulaması getirilmekte; Kurumlar vergisi mükelleflerinin ödeyecekleri kurumlar vergisinin, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının %10’undan aşağı olamayacağı yönünde düzenleme yapılmakta, ayrıca yurt içi asgari kurumlar vergisi hesaplanırken kurum kazancından hangi istisna ve indirimlerin düşüleceği belirlenmektedir.

Plan ve Bütçe Komisyonunda yapılan değişiklikle, 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu ile 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamındaki kazanç istisnası ile kurumlar vergisi matrahından indirim konusu yapılabilen Ar -Ge ve tasarım indirimleri de yurt içi asgari kurumlar vergisi hesaplanırken kurum kazancından düşülebilecektir.

Deniz ve Hava Taşıma Araçları için Liman ve Hava Meydanlarında Yapılan Hizmetler İade Hakkı Tanınan İstisnalardan Çıkarılarak Kısmi İstisna Kapsamına Alınması Düzenlemesi

Bu kanun teklifinin 21 inci maddesi ile Katma Değer Vergisi Kanununun “İstisna Edilmiş İşlemlerde İndirim” başlıklı 32 nci maddesinde yapılan düzenlemeyle, deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetler iade hakkı tanınan istisnalardan çıkarılarak kısmi istisna kapsamına alınmak suretiyle, bu istisna nedeniyle yüklenilen KDV’nin, gelir veya kurumlar vergisinin tespitinde gider veya maliyet olarak dikkate alınması düzenlenmekteydi. 

Plan ve Bütçe Komisyonunda yapılan değişiklikle bu madde kanun teklifinden çıkarılmıştır.

Gerçek Hasılatlarının Tespiti Uygulamasına Yönelik Cumhurbaşkanına Verilen Yetki

Kanun teklifinin 3 üncü maddesi ile Gelir Vergisi Kanununun yeniden düzenlenen 69 uncu maddesinde ticari veya serbest meslek faaliyetleri yönünden mükellefiyeti olanların gerçek hasılatlarının tespitine yönelik vergi güvenlik müessesi ihdas edilmekte ve Cumhurbaşkanına bu maddede yer alan %20 oranını bir katına kadar artırmaya veya sıfıra kadar indirmeye, tekrar kanuni seviyesine getirmeye ilişkin yetki verilmekteydi.

Plan ve Bütçe Komisyonunda yapılan değişiklikle, Cumhurbaşkanına verilmesi öngörülen bu yetki kaldırılmıştır.

Özel Usulsüzlük Cezalarında Artırım Düzenlemesi

Bu kanun teklifinin 11 inci maddesi ile Vergi Usul Kanununun “Özel Usulsüzlükler ve Cezaları” başlıklı 353 üçüncü maddesinde yapılması öngörülen değişiklikle özel usulsüzlük cezaları artırılmaktadır.

Plan ve Bütçe Komisyonunda, Vergi Usul Kanununun 353'üncü maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde yer alan özel usulsüzlük cezasına ilişkin teklifte yer alan “100.000 Türk lirası” ibaresi “65.000 Türk lirası” olarak değiştirilmiştir.

Yine bu kanun teklifinin 13 üncü maddesi ile Vergi Usul Kanununun “Bilgi vermekten çekinenler ile 107/A, mükerrer 242, 256, 257, mükerrer 257 nci madde ve Gelir Vergisi Kanununun 98/A maddesi hükmüne uymayanlar için ceza” başlıklı mükerrer 355 inci maddesinde yapılması öngörülen değişiklikle, bu madde kapsamında kesilen özel usulsüzlük cezaları artırılmaktadır.

Plan ve Bütçe Komisyonunda, Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 inci maddesinin birinci fıkrasına yönelik olarak yapılan değişiklikte yer alan “25.000” ibaresi “20.000” şeklinde, “12.500”  ibaresi “10.000” şeklinde, “6.500” ibaresi “5.000” şeklinde değiştirilmiştir.

Bazı Düzenlemelerin Yürürlük Tarihlerinde Değişiklik

Kanun teklifinin yürürlüğe ilişkin 52 nci maddesi Plan ve Bütçe Komisyonunda değişikliğe uğramıştır.

Buna göre;

  • Ticari veya serbest meslek faaliyetleri yönünden mükellefiyeti olanların gerçek hasılatlarının tespitine yönelik düzenleme ile elektronik ticaret pazar yerlerinde tevkifat uygulamasına ilişkin düzenlemenin yürürlük tarihleri 1/ 1/2025 olarak (3, 4, 33 ve 34 üncü maddeler),
  • Bazı malların ithalatı ve yurt içi teslimindeki ithalat lehine olan uygulama farklılığının giderilmesine ilişkin düzenlemenin yürürlük tarihi 1/11/2024 olarak (18 ve 26 ncı maddeler)

belirlenmiştir. verginet.net

Söz konusu tutanak metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

 

Tutanak Metni