Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
STOK SATIŞ ZARARI MÜKERRER 298'DE KKEG DEĞİLDİR PDF Yazdır e-Posta
21 Temmuz 2024

2003 Yılı Enflasyon Düzeltmesine İlişkin Geçici 25. Maddeye Göre Düzeltilen Kalemlerin Elden Çıkarılması Halinde, Bunlara İlişkin Enflasyon Düzeltme Farkları Maliyet Bedeli Addolunur. Şu Kadar Ki, Amortismana Tâbi Olmayan Kıymetlerin Düzeltilmiş Değerinin Altında Bir Bedelle Satılması Halinde, Düzeltilmiş Değerle Düzeltme Öncesi Değer Arasındaki Farka İsabet Eden Zarar, Gelir Veya Kurumlar Vergisi Matrahının Tespitinde Dikkate Alınmaz.

Vergi Usul Kanunu Mükerrer 298/A-5. Bendine Göre Enflasyon Düzeltmesine Tâbi Tutulan Değerlerin Elden Çıkarılması Halinde, Bunlara İlişkin Enflasyon Düzeltme Farkları Maliyet Addolunur. Konu Hakkında Yasada ( Mükerrer 298. Madde- Geçici 33. Madde) Başka Bir Hüküm Bulunmamaktadır.

213 Sayılı Kanunun Mükerrer 298/A-8. Bendine Göre Hazine Ve Maliye Bakanlığına Enflasyon Düzeltmesine İlişkin Usul Ve Esasları Belirlemeye Yetkilidir.

555 Seri Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine Göre,
Düzeltme İşlemine Tabi Tutulmuş Olan 2023 Hesap Dönemi Sonuna Ait Bilançoda Yer Alan Parasal Olmayan Kıymetlerden Amortismana Tabi Olmayan Kıymetlerin, Düzeltilmiş Değerlerinin Altında Bir Bedelle Satılması Halinde, Düzeltme Sonrası Değerle, Düzeltme Öncesi Değer Arasındaki Farka İsabet Eden Zarar, Gelir Veya Kurumlar Vergisi Matrahının Tespitinde Dikkate Alınmayacaktır. ( NOT: 2024 ve İleriki Dönemler Enflasyon Düzeltmesine İlişkin Buna Yönelik Bir Hüküm Bulunmamaktadır. )

165 Seri Nolu Vergi Usul Kanunu Sirkülerine Göre:

Düzeltilmiş Değerle Düzeltme Öncesi Değer Arasındaki Farka İsabet Eden Ve Gider Olarak Kabul Edilmeyecek Zarar Tutarının;

- Satış Bedelinin 2023 Hesap Dönemi Sonuna Ait Düzeltme Öncesi Değerden Düşük Olması Halinde, Düzeltme Öncesi Değerle Düzeltilmiş Değer Arasındaki Tutarın Tamamı,

- Satış Bedelinin 2023 Hesap Dönemi Sonuna Ait Düzeltme Öncesi Değerin Üstünde Ancak 2023 Hesap Dönemi Sonuna Ait Düzeltilmiş Değerin Altında Olması Halinde İse Satış Bedeli İle Düzeltilmiş Değer Arasındaki Tutar Olarak Dikkate Alınması Gerekmektedir.

Buradan Da Anlaşılacağı Üzere 2003 Yılı Enflasyon Düzeltmesinde Var Olan Hüküm 2023-2024 Yılı Enflasyon Düzeltmesinde ( Mükerrer 298. Madde- Geçici 33. Madde) Kanun Hükmünde Bulunmamaktadır. Hazine Ve Maliye Bakanlığına Enflasyon Düzeltmesi Hakkında Yetki Verilmiş Olmasına Rağmen Kanunda Olmayan Bir Hükme Göre Düzenleme Yapılması Yargısal Denetim Sonucu İptal Edilebilir Olduğu Düşünülmektedir.

Bu Durumda Amortismana Tabi Olmayan
* Stok
* Arsa
* Arazi
* İştirakler V.B.
İktisadi Kıymetlerde 2024 Yılında Yapılan Satışta Zarar Olması Halinde Buna Yönelik İhtirazi Kayıtla Beyan Verilmesi Tercih Edilebilir.

Ersan KARACA
Yeminli Mali Müşavir
Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.