Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
AR-GE HARCAMALARININ BAŞARISIZLIKLA SONUÇLANDIĞI DURUMLARDA ENFLASYON FARK HESAPLARININ GİDERLEŞTİRMESİNE DİKKAT! PDF Yazdır e-Posta
21 Temmuz 2024

Bilindiği üzere, Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri kapsamındaki harcamalar "263- Araştırma ve Geliştirme Giderleri Hesabı"nda aktifleştirilmekte, nihayetinde gayri maddi hak niteliğine ulaşılması halinde amortisman yoluyla itfa edilmektedir. Projelerin başarısızlıkla sonuçlandığı durumlarda ise önceki yıllarda aktifleştirilmiş olan bu tutarlar doğrudan gider yazılabilmektedir.

Hatırlayacağınız üzere, 31.12.2023 tarihli bilançolarda yer alan ve "263- Araştırma ve Geliştirme Giderleri" hesabında takip edilen Ar-Ge harcamaları, her bir aya ilişkin harcamanın, gerçekleştiği ay sonu dikkate alınmak suretiyle düzeltme işlemine tabi tutulmuş ve enflasyon farkları 263 hesabın altına alınmıştı. Şimdi gelelim burada asıl vurgulamak istediğim konuya. Projenin başarısızlıkla sonuçlandığı durumlarda söz konusu proje maliyetleri gider olarak dikkate alınabilecekken, 2023 hesap dönemi sonu itibarıyla yapılan enflasyon düzeltmesinden kaynaklı enflasyon farkının Kanunen Kabul Edilmeyen Gider olarak dikkate alınması gerektiği hususu gözden kaçırılmamalıdır.

Öte yandan söz konusu araştırma ve geliştirme giderlerinin 2024 yılı enflasyon düzeltmesi yapıldıktan sonra başarısız olması durumunda 2024 enflasyon farklarının gider olarak dikkate alınabileceği tabidir.

Dr. Soner Ülgen

Tax partner at Northwest Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

 

Linkedin paylaşımından alıntı yapılmıştır.