Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
GEÇMİŞ YILLARDA AYRILMAYAN BİRİKMİŞ AMORTİSMANLAR AÇISINDAN VERGİ USUL KANUNU MÜKERRER 298'DE HÜKÜM BULUNMAMAKTADIR. BU HÜKÜM 555 SERİ NOLU GENEL TEBLİĞ İLE DÜZENLENMİŞTİR PDF Yazdır e-Posta
21 Temmuz 2024

Vergi Usul Kanunu Mükerrer 298/A-7. Bendinde Göre Birikmiş Amortismanlar, Ait Oldukları Kıymetin Bilanço Tarihindeki Değerinde Düzeltme Sonrasında Ortaya Çıkan Artış Oranı Dikkate Alınarak Enflasyon Düzeltmesine Tabi Tutulur. Konu Hakkında Yasada ( Mükerrer 298. Madde- Geçici 33. Madde) Başka Bir Hüküm Bulunmamaktadır.

213 Sayılı Kanunun Mükerrer 298/A-8. Bendine Göre Hazine Ve Maliye Bakanlığına Enflasyon Düzeltmesine İlişkin Usul Ve Esasları Belirlemeye Yetkilidir.

555 Seri Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine Göre,

-       Amortismana Tabi İktisadi Kıymetlerin Üzerinden, Daha Önceki Yıllarda Ayrılmamış Amortisman Tutarları Ayrılmış Gibi Kabul Edilmeyecek Ve Enflasyon Düzeltmesinde Dikkate Alınmayacaktır. Bu Tutarların Enflasyon Düzeltmesi Sonrasında Da Gider Olarak Dikkate Alınamayacağı Tabiidir.

-       Amortismana Tabi Olup Faydalı Ömür Süresini Tamamlayan Ve Amortisman Yoluyla Değeri Tamamen Yok Edilmiş İktisadi Kıymetlerin (İşletme Kayıtlarında İz Bedeliyle Takip Edilmeye Devam Edilen Amortismana Tabi İktisadi Kıymetler Dahil) Ve Birikmiş Amortismanlarının Enflasyon Düzeltmesine Tabi Tutulması İhtiyaridir.

Buradan Da Anlaşılacağı Üzere Geçmiş Yıllarda Ayrılmayan Amortismanlar Özelinde Tebliğ Hükmünün Yargısal Denetim Sonucu İptal Edilebilir Olduğu Düşünülmektedir. ( NOT: VERGİ USUL KANUNU 320. MADDESİNE GÖRE AMORTİSMAN AYRILMAYAN SÜREYE İSABET EDEN BAKİYE DEĞER, İTFA SÜRESİNİN SON YILINDA TAMAMEN YOK EDİLİR. AMORTİSMANIN HER HANGİ BİR YIL YAPILMAMASINDAN VEYA İLK UYGULANAN NİSPETTEN DÜŞÜK BİR HADLE YAPILMASINDAN DOLAYI AMORTİSMAN SÜRESİ UZATILAMAZ.)

 

Ersan KARACA
Yeminli Mali Müşavir
Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.