Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Banka Hesaplarını Kiralayan Gençlere Ceza Yağıyor! 24 Yaşında 30 Dosya 120 Yıl Ceza PDF Yazdır e-Posta
25 Temmuz 2024

Yasa dışı kumar ve bahisten elde edilen paraları aklamak isteyen dolandırıcılar, üniversite öğrencilerinin banka hesaplarını kara para akışında kullanıyor. Hesabını kiraya veren ve yıllarca ceza alan gençlerin aileleriyle konuştu.

Son dönemde birçok suç örgütünün kara para akışını öğrencilerin banka hesapları üzerinden sağladığı ortaya çıkmıştı. Para karşılığı kullandırdıkları banka hesaplarına yüzbinlerce liralık giriş- çıkış yapıldığı belirlenen ve haklarında dava açılan öğrenciler ağır cezalarla karşı karşıya kaldılar. Öğrencilerin hesap ve kartlarının kiralanması, kara para akladıkları iddiasıyla tutuklu yargılanan Dilan ve Engin Polat çifti hakkında hazırlanan iddianamede de suçlamalar arasında yer alıyor. Banka hesaplarını kiraya veren öğrencilerin ve gençlerin bir kısmı ise şu an “nitelikli dolandırıcılık” suçundan cezaevinde. Yıllarca ceza alan o gençlerin aileleri Milliyet’e konuştu.

15 saatte, 43 işlem

Mersin Üniversitesi’nde öğrenciyken kartını kiralayan 24 yaşındaki Ömer Raif Fişekçi “nitelikli dolandırıcılık” suçundan 1 yıldır Balıkesir Cezaevi’nde. Annesi Güler Kavak tutuklu bulunan oğlu ilgili şunları aktardı:

“Oğlumun okuluna birileri gelmiş ve oğlum gibi onlarca kişinin kartını bu şekilde alıp kullanımmışlar. Bu kişiler öğrencilere, ‘T. üzerinden link alıyoruz ancak kartlarım yeterli olmadığı için bu şekilde farklı kartlar kullanıyoruz’ demişler. Oğlum 2022’de kartını vermiş ve 15 saatte 43 işlem yapılmış. Şu anda 15 dosyası bulunuyor. Bir dosyasından aldığı ceza 3 yıl 4 ay. Diğer dosyaları ise henüz sonuçlanmadı. Diğer dosyalarında karar çıkarsa bu ceza da artacak. 22 yaşında kandırılmış bir çocuk. Bu ülkenin pırıl pırıl bir genci. Oğlum tıbbı sekreterlik okuyordu ama amacı polis olmaktı. Cezaevinde kelepçe ile polislik sınavına gitti.”

Sekiz aydır cezaevinde

Akdeniz Üniversitesi’nde inşaat mühendisliği okuyan 24 yaşındaki Kaan Cansu ise yaklaşık 8 aydır cezaevinde. Ağabeyi Sercan Cansu, şunları söyledi:

”Kardeşimin 30 dosyası var ve 120 yıl ceza aldı. Tahliye olması için 28 yıl yatması gerekiyor. Bizzat gidip savcı ile konuştuk. 28 yıl yatarı olduğunu söyledi. Kardeşim suçsuz demiyorum ancak bu mağdurların çoğu 18-25 yaş arasındaki öğrenciler. Kardeşim hapse girmeseydi bu yıl mezun olacaktı. Bu çocuklar tabii tamamen suçsuz demiyorum ama bir şekilde kandırılmışlar kimse bile bile birileri dolandırılacak diye hesabını vermez. Biz mağdurların mağduriyetlerini gidermek ve uzlaşmaya varmak dahi istesek kamu davasına dönüyor. Kartını verdiği için karşı taraftan aldığı para ise 6000 TL.”

Kandırılanlar 14-18 yaşında

İstanbul’da yaşayan Emre Can Dost da 24 yaşında. 13 dosyası bulunan Dost, üç aydır cezaevinde. Ağabeyi Tugay Dost, “Bu insanlar hep 18-14 yaş aralığındaki kişileri kandırmışlar ve çete halinde çalışmışlar. Bu beyinleri resmen yıkamışlar. Herhangi bir zararın olmadığını söyleyip maddi kazanç vadederek tuzağa düşürülmüşler. Burada tek mağdur da para kimin hesabına gelmişse o. Kardeşim şu an 3 yıl 4 ay ile yargılanıyor ancak daha devam eden dosyaları var. Bu ceza artacaktır. Kardeşim kart bilgilerini verdikten 3 gün sonra zaten ifadeye çağrılmış, 3 gün içinde 13 dosyası oldu” dedi.

4 milyonluk işlem yapmışlar

İzmir’de yaşayan 19 yaşındaki Muhammed Ali Bilir’in de nitelikli dolandırıcılıktan 19 dosyası bulunuyor. Yaklaşık 5 aydır cezaevinde bulunan Bilir’in kuzeni Efe Can Akgüz şunları aktardı: “Kuzenim işsizdi, bunu bilen biri de oto yedek parçaları sattığını ve çok fazla vergi ödediği tüm işleri kendi kartında yapmak istemediğini söylemiş. Kuzenim de kartlarını kullanması için para karşılığında bu kişi vermiş, 4 farklı banka kartından 3 ayda 4 milyona yakın işlem yapılmış ve kuzenim de 50 bin TL kazanmış. 19 yaşında işsiz, hiçbir şey yapmadan para kazanıyor. Onu aldatan kişi de tutuklandı 390 yılla yargılanıyor. Hep aynı yaş grubundakiler kartlarını kullandırmış.”

 

https://www.milliyet.com.tr/gundem/banka-hesaplarini-kiralayan-genclere-ceza-yagiyor-24-yasinda-30-dosya-120-yil-ceza-7160966