Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
YENİLEME FONU VE ENFLASYON DÜZELTMESİ PDF Yazdır e-Posta
26 Temmuz 2024

* 15.07.2023 Tarihinden Önce Aktife Alınan Ve 15.07.2023 Tarihinden Sonra Satılan Taşınmazlarda Kurumlar Vergisi İstisnası %25, KDV İstisnası % 100 Olarak Uygulanır. 15.07.2023 Tarihinden Sonra Aktife Alınan Taşınmazlarda İse Kurumlar Vergisi - KDV Satış Kazanç İstisnası Bulunmamaktadır. 15.07.2023 Tarihi Dikkate Alınarak İstisna Sonrası Kalan Tutar İçin Aşağıda Ayrıntılı Şekilde Anlatılan Yenileme Fonu Tercih Edilebilir. Burada Dikkate Edilmesi Gereken Husus 549- Özel Fonlar Hesabı - Sabit Kıymet Yenileme Fonunun Enflasyon Düzeltmesine Tabi Olmasıdır. Deftere Kayıt Tarihi İtibariyle Enflasyon Düzeltmesine Tabi Tutulur. Parasal Olmayan Pasif Kalemler Arasında Yer Alan Sabit Kıymet Yenileme Fonu Gibi Özel Fonlar Hariç Olmak Üzere; Pasif Kalemlere Ait Enflasyon Fark Hesapları, Herhangi Bir Suretle Başka Bir Hesaba Nakledildiği Veya İşletmeden Çekildiği Takdirde, Bu İşlemlerin Yapıldığı Dönemlerin Kazancı İle İlişkilendirilmeksizin, Bu Dönemde Vergiye Tabi Tutulacaktır. Yenileme Fonu Hesabında Enflasyon Düzeltme İşlemi Dikkate Alınır.

YENİLEME FONU ÖZELLİKLİ HUSUSLAR

- Amortismana Tabi İktisadi Kıymetler Yararlanır. Boş Arazi Ve Arsalar Amortismana Tabi Olmadığından Bu Kıymetler İle İştirak Hisselerinin Satışından Doğan Kazançlar İçin Yenileme Fonu Uygulamasından Yararlanılamaz.

- Bilanço Esasına Göre Defter Tutan Mükelleflerce Amortismana Tabi İktisadi Kıymetlerin Satılması Halinde Alınan Bedel İle Bunların Envanter Defterinde Kayıtlı Değerleri Arasındaki Fark Kar Ve Zarar Hesabına Geçirilir.

- Satılan İktisadi Kıymetlerin Yenilenmesi Veya Benzer Mahiyetteki Bir İktisadi Kıymetin İktisabı, İşin Mahiyetine Göre Zaruri Bulunur Veya Bu Hususta Anonim Şirketlerde Yönetim Kurulu, Limitet Şirketlerde De Müdür Veya Müdürler Kurulunca Karar Verilmiş Ve Teşebbüse Geçilmiş Olmalıdır. ( SIFIR VEYA İKİNCİ EL OLABİLİR. BENZER MAHİYETTE OLMASI YENİLEME AÇISINDAN YETERLİDİR.)

-  Satış Kârı, Yenileme Giderlerini Karşılamak Üzere, Pasifte 549 Özel Fonlar Hesabında Geçici Bir Hesapta Satışın Yapıldığı Tarihi Takip Eden 3. Takvim Yılının Sonuna Kadar Tutulabilir.

- Satış Kârı, Yeni Değerler Üzerinden Bu Kanun Hükümlerine Göre Ayrılacak Amortismanlara Mahsup Edilir.

- Her Ne Sebeple Olursa Olsun Bu Süre İçinde Kullanılmamış Olan Karlar Satışın Yapıldığı Tarihi Takip Eden 3. Takvim Yılının Vergi Matrahına Eklenir.

- 3 Yıldan Önce İşin Terki, Devri Veya İşletmenin Tasfiyesi Halinde Bu Kârlar O Yılın Matrahına Eklenir.

 

Ersan KARACA
Yeminli Mali Müşavir
Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.