Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ENFLASYON DÜZELTMESİNDE ÇARŞI KARIŞTI * PDF Yazdır e-Posta
21 Ağustos 2024

İş dünyası, meslek örgütleri, meslek mensuplarının açıklamaları derken Gelir İdaresi Başkanlığının da yaptığı son açıklamayla, ortalık iyice karıştı, açıklamalar havada uçuşuyor, ortalık tozdan dumandan görünmüyor.

Bildiğiniz üzere, mali müşavirlerin uzun süredir bir beklentisi vardı. Geçici vergi dönemlerinde bilanço çıkarmak ve beyana eklemek imkansız, bu nedenle geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapılmasın. Yani enflasyon düzeltmesi sadece yıl sonunda tek seferde yapılsın talebi bulunuyordu. I. Geçici vergi döneminde bu talep karşılanmıştı, ancak II. geçici vergi döneminde bu talep karşılanmadı, sadece uzatma kararı çıktı. Bu karardan sonra ortalık karıştı, şimdi ağır çekimde olanları analiz etmeye çalışalım.

*** İŞ DÜNYASI NASIL OFSAYTA DÜŞTÜ ***
Daha bir kaç ay önce enflasyon düzeltmesi şart diyen iş dünyasının temsilcileri, son günlerde bu uygulamanın servet vergisine dönüştüğünden yakınmaya başladılar. Uygulamanın vergisel sonuç doğurmaması, sadece mali tabloların düzeltilmesine yönelik olması gerektiğini dile getirmeye başladılar.

Aslında vergi mevzuatımızda enflasyonun işletmelere etkisi konusunda bir paradigma değişikliği yaşandı ve iş dünyası bu değişikliğin farkına çok geç vardı. Şöyle ki, vergi mevzuatımızda eskiden beri uygulanan yeniden değerleme vb. uygulamalar işletmeleri enflasyonun etkilerinden koruyan uygulamalardı. Oysa şimdi getirilen enflasyon düzeltmesi uygulaması daha yansız bir düzenleme. İşletme enflasyon nedeniyle bir kar sağlamış ise bunu da ortaya çıkarıp vergilendirmeye çalışıyor, yok işletme enflasyon nedeniyle zarara uğramışsa bunu dikkate alıyor.

Oysa iş dünyası uygulamanın şu şekilde olacağını hayal etmişti. Sattığım malı yerine koyamıyorum, işletme sermayem eriyor, bu uygulama beni koruyacak. Halbuki düzenleme bunu içermiyor. Öz sermayesi düşük, borçluluğu fazla olan şirketler, enflasyon borçluluklarını da azalttığı için, yani özetle enflasyon nedeniyle de elde ettikleri karın da vergisini ödemek zorunda kalacaklar.

*** MESLEKTAŞLAR ARASINDA TARTIŞMALAR DEVAM EDİYOR ***
Şu ara meslektaşlarımız arasında enflasyon düzeltmesinde uygulamada ortaya çıkan sorunlar tartışılıyor. En popüler konu da amortisman enflasyon düzeltmesinden sonra mı ayrılacak yoksa önce mi ayrılacak?

Ben de son ana kadar, vergiciliğine güvendiğim bazı arkadaşların etkisiyle, ED'nin mali tabloların düzeltmesi işlemi olduğu, bir önceki yılın düzeltilmiş değerinden amortisman ayrılıp, mali tablolar oluşturulacağı ve ortaya çıkan mali tabloların ED’ne tabi tutulacağını düşünüyordum.

Ancak, daha sonra genç meslektaşlarımın etkisiyle, yaka paça görüşümü değiştirmeye ikna edildim. ???? "Sabit kıymetler önce ED’ne tabi tutulacak, sonra amortisman ayrılacak". Görüşümü bu şekilde düzeltmeye tabi tutmuş oldum. (Genç ve yakışıklı meslektaşım E.S. önerisi üzerine ???? )

Tüm meslektaşlarıma kolaylıklar diliyorum. ???? ???? 14.08.2024

Bülent Ak

Yeminli Mali Müşavir - Konsey | Vergi | Denetim | Danışmanlık

 

Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.