Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Revize Edilen Yatırım Teşvik Belgesinde İndirimli Kurumlar Vergisi Uygulaması. PDF Yazdır e-Posta
02 Temmuz 2024

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Kocaeli Vergi Dairesi Başkanlığı

Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü

 
 

ACELE

Sayı

:

E-93767041-125[0940262816]-….

02.07.2024

Konu

:

Revize Edilen Yatırım Teşvik Belgesinde İndirimli Kurumlar Vergisi Uygulaması.

 
         

İlgi

:

….

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden;

- Ev hayvanları için hazır gıda imalatı faaliyeti ile iştigal ettiğiniz ve üretimi artırmak amacıyla Gebze ilçesinde başlatmış olduğunuz tevsi yatırımınız için aldığınız …. yatırım teşvik belgesinde vergi indirim oranının …., yatırıma katkı oranının ise …. olarak belirlendiği ve Şirketinizin söz konusu yatırım teşvik belgesi kapsamında …. TL tutarında yatırım harcaması yaptığı,

- Daha sonra, …. tarihinde söz konusu yatırım teşvik belgesinde yatırım yerinin Balıkesir'in …. olarak revize edildiği ve vergi indirim oranının …. ve yatırıma katkı oranının …. olarak yeniden güncellendiği

belirtilmiş olup, 2023 hesap dönemine ait kurumlar vergisi beyannamenizde yapmış olduğunuz yatırımların hangi bölgenin yatırıma katkı tutarı ve indirimli kurumlar vergisi oranı üzerinden hesaplanacağı ile Gebze ilçesindeki bina ve tesisler için revize edilen tarihe kadar yapılan bina-inşaat harcamalarının indirimli kurumlar vergisi hesabında dikkate alınıp alınmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmaktadır.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 32/A maddesinde;

"(1) Finans ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar, iş ortaklıkları, taahhüt işleri, 16/7/1997 tarihli ve 4283 sayılı Kanun ile 8/6/1994 tarihli ve 3996 sayılı Kanun kapsamında yapılan yatırımlar ile rödovans sözleşmelerine bağlı olarak yapılan yatırımlar hariç olmak üzere, bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen ve Ekonomi Bakanlığı tarafından teşvik belgesine bağlanan yatırımlardan elde edilen kazançlar, yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli oranlar üzerinden kurumlar vergisine tabi tutulur.

(2) Bu maddenin uygulamasında yatırıma katkı tutarı, indirimli kurumlar vergisi uygulanmak suretiyle tahsilinden vazgeçilen vergi yoluyla yatırımların Devletçe karşılanacak tutarını, bu tutarın yapılan toplam yatırıma bölünmesi suretiyle bulunacak oran ise yatırıma katkı oranını ifade eder. Yatırımın tamamlanması şartıyla, indirimli kurumlar vergisi uygulanmak suretiyle yararlanılan kısmı hariç olmak üzere kalan yatırıma katkı tutarı, yatırımın tamamlandığı hesap dönemini izleyen yıllarda Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre bu yıllar için belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak dikkate alınır. ..."

hükmüne yer verilmiştir.

Diğer taraftan, özelge talep formunuz ekinde yer alan revize edilmiş … yatırım teşvik belgesinin "özel şart" başlıklı bölümünde; …. sayılı müracaatınıza istinaden söz konusu belgede "…." olarak kayıtlı yatırım yerinin "….." olarak değiştirildiği, bu nedenle …. tarihinden önceki bina-inşaat harcamalarının belge kapsamında değerlendirilmeyeceği belirtilmiştir.

Buna göre, revize edilen …. sayılı yatırım teşvik belgenizde ….. tarihinden önceki bina-inşaat harcamalarının belge kapsamında değerlendirilmeyeceği belirtildiğinden, …. ilçesindeki bina ve tesisler için revize edilen tarihe kadar yapılan bina-inşaat harcamalarının indirimli kurumlar vergisi hesabında dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.

Öte yandan, …. tarihinde yatırım teşvik belgeniz revize edilerek vergi indirim oranı ve yatırıma katkı oranı artırılmış olduğundan, …. tarihinden sonraki dönemlere ilişkin (bu tarihin içinde bulunduğu geçici vergilendirme dönemi dahil) olmak üzere verilecek geçici ve yıllık kurumlar vergisi beyannamelerinde, teşvik belgesi kapsamındaki revize öncesi yapılmış olan yatırımlar için (Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca uygun görülmesi şartıyla), revize edilmiş yatırıma katkı oranı esas alınarak indirimli kurumlar vergisi uygulanması mümkün bulunmaktadır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.